Bonjour tout le monde!

Bonjour tout le monde!

Under den gångna veckan har jag haft franskt kundbesök på min avdelning inom rymd. På grund av vår produktflora inom både civilt och militärt flyg så får inga kunder gå ensamma på området utan behöver ledsagas av en GKN-anställd, en uppgift som jag inte var sen att tacka ja till. Så förutom att leda kunderna mellan porten, kontoret och matsalen har jag fått vara med på en uppsjö av spännande möten för utvecklingen och tillverkningen av raketmunstycket (ett extremt komplext avgasrör) till Europas nästa raket Ariane 6. Vanligtvis jobbar jag med produktionsteknik kopplat till munstycket så att få vara med bakom kulisserna och djupdyka i logiken bakom tillverkningsprocesserna och designen är inte bara lärorikt för våra kunder utan även för mig.

Många av er känner säkert till SpaceX som den omtalade entreprenörer Elon Musk står bakom, han står även bakom Tesla och ett gäng andra världskända företag. SpaceX affärsidé är att skapa rymdraketer som kan återanvändas tillskillnad från de nuvarande raketerna som måste skrotas efter en uppskjutning. Kanske låter som en enkel och självklar idé men teknologin i en rymdraket är så pass avancerad att återanvändning aldrig varit en prioritet – förens nu. Det sätter såklart press på de traditionella rakettillverkarna eftersom kostnad helt plötsligt blir en viktigare framgångsfaktor. En annan viktig dimension är att SpaceX är privatägt, alltså inte drivit av regeringar så som amerikanska NASA och europeiska ESA. Detta har ökat konkurrensen och på så sätt drivit ledtiderna på utveckling av nya hårdvaror till helt nya dimensioner.

Så vad har det här att göra med mina franska kunder? Jo under de kommande veckorna ska vi på GKN tillsammans med vår kund optimera vår produkt så att vi kan skjuta upp en ny konkurrenskraftig raket. Är det inte häftigt att vi i Trollhättan ser till att placera Europa på kartan när det kommer till att utforska rymden?

En liten introduktion om hur Ariane 6 är konfigurerad.							

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.