Nytt år, ny rotation

Nytt år, ny rotation

Hej hej!

Efter en välbehövd julledighet är vi nu utvilade och taggade på 2022, året då det förhoppningsvis vänder och vi slipper höra fraser som ”under rådande omständigheter” och ”nya rekommendationer”.

I och med det nya året har vi också börjat komma igång med vår andra rotation på riktigt, även om vi hann smygstarta rotationen någon vecka innan jul. På min nya avdelning jobbar man med många olika saker, allt från att identifiera nya teknologier till att hantera företagets patent och kartlägga våra produkters miljöpåverkan. Min handledare för denna rotation jobbar mycket med det sistnämnda, och min uppgift under de kommande månaderna består av två delar. Den ena delen är att göra en livscykelanalys på en av våra produkter. En livscykelanalys innebär att man undersöker en produkts liv, från råmaterial till återvinning, vilket ni kan se på bilden nedan. Detta är något som man vill göra för alla produkter här på GKN Aerospace för att ha mer koll på hur våra produkters miljöpåverkan ser ut. Jag ska modellera denna livscykelanalys i ett program som heter GaBi, så de första veckorna har bestått av att försöka förstå programmet genom att följa en guide och skapa en enkel livscykelanalys för ett gem, detta då programmet är helt nytt för mig.

Den andra delen av uppgiften är att uppdatera ett hållbarhetsverktyg som används här på GKN Aerospace när man designar och utvecklar nya produkter och teknologier för att se till att man inte glömmer hållbarhetsperspektivet. Den aspekt av verktyget jag arbetar med handlar om material och materialval. Detta är väldigt viktigt eftersom man helst vill undvika material som t.ex. är konfliktmineraler eller som kan bli svåra att få tag på i framtiden, vilket detta verktyg försöker visualisera. För denna uppgift har jag fått damma av Excel-kunskaperna, och jag har även försökt mig på lite VBA (programmering i Excel), något som har varit väldigt lärorikt!

Tycker du att detta, eller något annat av allt vi skrivit om de senaste månaderna här på bloggen, låter intressant? Passa på att slänga iväg en ansökan till traineeprogrammet, ansökan är nämligen öppen nu! Länk hittar ni här

Med förhoppningar om ett bättre 2022!

/Emelie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.