La vie en France

La vie en France

Plötsligt hände det, covid-19 släppte greppet om oss och vi fick komma iväg på våra efterlängtade utlandsrotationer! Det känns som det var år sedan man skrev ett blogginlägg med tanke på vad man hunnit med sen vi lämnade över stafettpinnen till nuvarande gäng. Vi, traineerna 2020/2022, har gjort våra sista rotationer i Trollhättan, besökt nästan samtliga siter i England, genomfört ett större, gemensamt projekt och påbörjat våra internationella placeringar som är det sista vi gör innan traineeprogrammet slutförs och vi börjar jobba på våra ordinarie avdelningar.

För min egen del styrdes skutan mot Frankrike. Närmare bestämt så har jag fått möjligheten att vara hos vår kund ArianeGroup i Vernon som ligger utmed floden Seine en dryg timme väster om Paris. ArianeGroup tillverkar bärraketerna Ariane 5 (och den kommande Ariane 6) till vilka vi levererar munstycken och turbiner. Här jobbar jag med att förbereda de första motorproven för Prometheus-motorn (i bild till höger) där GKN Aerospace i Trollhättan har ansvar för utveckling och tillverkning av turbinen.

Det är en otroligt spännande produkt dels för att motorn i sig skall sitta i bärraketen Themis, vilket är Europas första bärraket som kommer vara återanvändbar, men också för att en stor del av komponenterna är additivt tillverkade samt att man använder metan som bränsle. För vår del har denna tillverkningsmetod möjliggjort att man gått från cirka 100 komponenter i turbinen till endast två stycken! Dessutom är det planerat att Themis hopp-tester (start – flygning till ett par hundra meters höjd – landning) skall utföras i Kiruna. Ett stort framsteg för svensk rymdindustri!

Tidsplan för Themis testkampanj.

Nog om teknik! Staden Vernon som jag bor i är en mindre ort, ungefär som Vänersborg, där ArianeGroup har en viktig roll som den största privata arbetsgivaren och under andra världskriget användes testområdet av Tyskland för att utveckla och testa V2-raketen. Här finns både utveckling, tillverkning, montering och testning av raketmotorer.
Vernon tillhör Normandie och ligger i dalgången där Seine rinner från Paris till Engelska kanalen, med en timme till Paris och omgivet av mängder med renässans-slott så håller jag mig sysselsatt om helgerna. En av höjdpunkterna hittills är besöket till kustsamhället Étretat samt katedralen i Rouen där Olaf II Haraldsson (Norges kung 1015 – 1028) döptes till kristen och som sedan ledde utbredningen av kristendomen i Norge. Det finns otroligt mycket kopplingar mellan skandinaviska vikingar och Normandie, för den som gillar historia. 😉

Jag skulle kunna skriva i all oändlighet men detta får runda av mitt inlägg från Frankrike.

Tills nästa gång, ha en fortsatt fin vår!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.