Studiebesök i Kongsberg 16/1

Studiebesök i Kongsberg 16/1

Nu var det ett tag sedan vi uppdaterade vår blogg, vi har nämligen varit på resande fot i en dryg vecka. Vi har haft en så kallad ”aktivitetsvecka” precis som vi brukar ha mellan två praktikperioder på VAC. Vi har under aktivitetsveckan hunnit med att se, uppleva och lära oss massor, så för att inte glömma något så har vi delat upp mellan oss vilka studiebesök vi ska berätta om i bloggen.

Vår roadtrip’s sista anhalt var hur som helst i Kongsberg i Norge. Där gjorde vi studiebesök på VAN (Volvo Aero Norway). Vi kände igen mycket av det arbete som utförs i verkstäderna där men fick även se vissa bearbetningsmetoder/maskiner som vi inte har i Trollhättan. En stor skillnad mellan siten i Trollhättan och Kongsberg är att man inte konstruerar eller designar produkter i Norge, därför är fokuset mer koncentrerat till produktionen. VAN har dessutom en trevlig rekryteringsfilm som man producerat ganska nyligen. Den kan vara kul att se om man undrar vad man jobbar med på VAN men även på Volvo Aero i stort, eftersom man får se hur det kan se ut i verkstaden, hur produkterna ser ut m.m. För att se filmen, gå in på; http://www.youtube.com/watch?v=qMkzLdptjXA . Flera av de som är med i filmen träffade vi under dagen. Vi tittade så väl på olika processer och maskiner i produktion som på projektarbetsrum och hur man jobbar med att få effektivare produktion med hjälp av planering och väl genomtänkt layout av verkstaden.

På kvällen efter arbetsdagens slut var vi på besök på Norsk bergverksmuseum. Kongsberg har en gedigen bergverkshistoria på grund av den mycket speciella silvergruva som finns där. I denna gruva har man hittat stora mängder så kallat trådsilver. Så på museet finns idag världens största samling av just trådsilver (ser ut ungefär som det låter; nystan i olika former av silvertråd). I museet fanns även bl.a. utställningar om vapenhistoria och en mynt- och medaljsamling. Den guidade turen i museet var väldigt spännande! Fascinerande vilken ingenjörskonst man använde sig av redan för flera 100 år sedan, för att t.ex. frakta upp malmen ur gruvan!

Igår startade tredje praktikperioden på VAC och under denna kommer jag att arbeta på Marknadsavdelningen. Ett av mina mål med denna praktikperiod är att lära mig mer om vår rymdverksamhet, därför kommer jag att arbeta med ett projekt som handlar om synergier med underleverantörer till rymdverksamheten. Men det tänker jag berätta mer om en annan gång..!

Vi har nu haft igång vår blogg i ca två månader och det är kul att se att antalet läsare har ökat markant! Det är även kul att vår blogg fått lite reklam t.ex. i en annonsbilaga i Ny Teknik i mitten av december;  http://www.chalmers.se/insidan/SV/aktuellt/nyheter/artiklar/styrkeomrade-produktion .

Förövrigt så pågår t.ex. just nu även planering inför ett studiebesök på flygflottiljen F7 (Såtenäs).

Ha det gott!                                                                                                                                      Isabelle

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.