Tips för Ansökan #2

Tips för Ansökan #2

Martin har redan nämnt en hel del matnyttig information till hur man kan skriva ett bra CV och personligt brev. Jag vill dock ge mina reflektioner kring just detta ämne.

Jag tycker att ett CV ska vara strukturerat och lättläst, det ska innehålla relevant information för tjänsten och det ska ge en tydlig bild över vem man är och vilka kompetenser man har. Det finns många som har gjort väldigt mycket fram till den dagen man ska ansöka om en tjänst, så pass mycket att man kan fylla 3-4 sidor. Jag tycker dock det är mycket viktigt att kunna sålla ut de, för tjänsten, viktigaste och mest relevanta erfarenheterna och få ner dessa på max 2 sidor. Precis som Martin säger så tycker även jag att ett CV ska vara kort och koncist. Jag vet själv när jag varit med i rekryteringsprocesser och suttit på den ’säkra sidan’, då har jag inte ägnat mycket tid åt att lusläsa ett CV; man tar upp det, ögnar igenom det lite snabbt och lägger det sedan åt sidan. Det är inte mycket tid – eller många ord för den delen – man har på sig för att övertyga arbetsgivaren att man är rätt person för den utlysta tjänsten.

Ett CV kan se ut på så många olika sätt, och genom att utforma sitt CV på sitt alldeles egna sätt så kan man även ge en fingervisning om vem man är och hur man är som person. Jag t.ex. försökte göra mitt CV tydligt och strukturerat, för att försöka påvisa att jag ser mig själv som en tydlig (läs noggrann) och strukturerad person. Designers och webbutvecklares CVn tror jag ofta skiljer sig mycket från en ingenjörs, då dessa förmodligen vill belysa andra slags personliga egenskaper i sina respektive CVn. Tänk på att ALL slags information som du levererar till rekryteraren, är information som hjälper rekryteraren att bilda sig en uppfattning om dig.  

I ett personligt brev tycker jag, precis som Martin också nämner, att man hela tiden ska trycka på varför just man själv passar perfekt för tjänsten som man söker. Även i det personliga brevet tycker jag att det är viktigt att man håller sig till relevant fakta och utelämnar onödig information som inte tillför något större värde för en själv. Det är viktigt att man fokuserar på sina egenskaper, hur man har erhållit dessa och vad man har åstadkommit med dessa. Viktigt är också att man har en bra inledning på ett personligt brev. Vad är en bra inledning då, tänker du kanske. För mig är en bra inledning när man direkt fångar läsaren med slagkraftig information som har tydlig koppling till tjänsten, men även till företaget i sig. En inledning ska gärna ha en snitsig touch där man på ett finurligt sätt skapar en nyfikenhet att vilja läsa mer. Något som jag absolut tycker man ska undvika är att skriva inledningsfraser så som: “Mitt namn är…”, “Jag heter…” etc. Ha istället med ditt namn och dina kontaktuppgifter i en ruta eller något liknande, som avskiljer den informationen mot övrig information. Dina kontaktuppgifter kan du med fördel ha med i både ditt CV och ditt personliga brev.

Så om du nu har gjort precis som jag har sagt så kommer du gå vidare till nästa urvalsprocess. 😉 Nja, det kan man ju så klart inte veta. Det finns så otroligt många olika åsikter om hur man ska göra för att skriva den perfekta ansökan. Det dem flesta dock poängterar är att man hela tiden ska förmedla en tydlig bild om vem man är och delge relevant information som styrker att man passar för den utlysta tjänsten. Det är även jätteviktigt att ge exempel på konkreta händelser som styrker beskrivningen som man gjort av sig själv. Det är ju inte så svårt att beskriva sig själv. Men att sätta in dessa i en kontext, och där det dessutom ska rimma med de eventuella referenser man har delgett rekryteraren, det är då det blir lite svårare. Mitt tips här är att vara ärlig och att försöka trycka på saker där man har gott stöd från sina referensgivare.

Något som jag tycker man bör göra innan man ens bestämmer sig för att söka en tjänst är att kolla upp företaget; ta reda på företagets produkter, visioner, hur det går för företaget, geografisk placering etc. Är man tillfreds med detta, då tycker jag man ska söka, annars inte. Det är mycket viktigt att man trivs med helheten och inte bara drivs av att man tycker tjänsten ser intressant ut.

Kolla igenom ditt CV och ditt personliga brev innan intervjun, så att du känner dig trygg i dem. Fundera över vad för slags frågor de kan tänkas ställa om ditt CV och personliga brev, och tänk ut svar till dessa. Det kommer alltid frågor som man inte är förberedd på, och då gäller det att vara förberedd på detta. 🙂 Fundera även på saker som du skulle kunna bli bättre på, den frågan kommer i princip alltid. Väl vid intervju gäller det att förbereda sig väl. Bra med sömn och hälsosam mat är så klart A och O, för det är ju då hjärnan fungerar som bäst. När det gäller klädsel till arbetsintervjun så är det bästa att ringa rekryteringsansvarig och fråga om klädkod.

Slutligen: Var dig själv! Genuinitet slår alltid högst!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.