Historia – Trollet som skulle flugit

Historia – Trollet som skulle flugit

Towpilot, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Saab 91C Safir – Towpilot CC BY-SA 3.0

I fredags, den 20:e november, var det exakt 75 år sen som Saab 91 Safir flög för första gången. Detta flygplan utvecklades av Saab och tillverkades i totalt 323 exemplar mellan 1946-1966. I Sverige användes det i flygvapnet för grundläggande flygutbildning (SK50) och till viss mån även transport (TP91). Flygplanet exporterades även till bl.a. Österrike, Norge och Finland.

Men var kommer GKN Aerospace in i bilden?
Jo, vi har tillverkat och levererat motorer till Saab i nästan 100 år och i detta fall skulle det varit Trollet.

B42 “Trollet”

Under andra världskriget hade Svenska Flygmotor i Trollhättan (som idag heter GKN Aerospace) börjat utveckla en 4-cylindrig luftkyld boxermotor som kallades Trollet. Man antog att privatflyget skulle ha samma snabba utveckling som militärflyget och ville positionera sig mot denna marknad. SFA F-541-A “Trollet” vägde 135 kg, hade en slagvolym om 5.1 liter och utvecklade 140 hk vid 2600 varv/min. Denna utveckling av privatflyget uteblev dock och den installerades heller inte i Saab 91 Safir som initialt var tanken. Däremot, några år senare, fanns det behov av luftkylda motorer till militära fordon varpå Trollet vidareutvecklades och fick beteckningen B42. Svenska Flygmotor mottog då en beställning av B42 från Kungliga Arméförvaltningen vilka skulle installeras i Infanterikanonsvagn 103 (IKV 103). Totalt levererades 105 stycken B42 mellan 1956-1957.

IKV 103 – Bild från Rickard O. Lindström

Denna motor vidareutvecklades sedan till B44 som installerades i Pansarbandvagn 301 (PBV 301). Den nya motorn var inkapslad för att lättare kunna bytas ut och utvecklade nu 150 hk. Totalt levererades 230 exemplar.
Trollet blev således kvar på marken vilket dock inte betydde något misslyckande utan snarare en framgång i.om det nyfunna användningsområdet och antalet levererade motorer.

Detta är endast ett axplock från vår 90-åriga historia som företag. Mycket av det utvecklingsarbete som lades ner under efterkrigstiden ledde till affärsmöjligheter och relationer med andra företag som än idag står sig starka och till vilka vi fortfarande levererar produkter. Något vi alla är väldigt stolta över!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.