Min tid i Nederländerna

Min tid i Nederländerna

För ungefär tre månader sedan tog jag mitt pick o pack och hoppade på ett plan med slutdestination Nederländerna. Tidpunkten för ditresan kunde varit bättre, det kändes ungefär som man landade i ett tomt land. Detta då landet gått in i en ganska strikt lock down vilket inte gjorde det speciellt lätt att komma in som ny i landet. Turen svängde ett par dagar senare när man fick höra att IKEA slog upp sina portar på nytt och därmed kunde jag finna allt som behövdes för att känna mig som hemma igen.

Sedan min ankomst till Nederländerna har jag fått möjligheten att spendera min tid tillsammans med Lean deployment avdelningen på GKNs defense site i Hoogeveen. Innan jag började på mitt arbete i landet så var jag lite orolig om språkbarriären skulle bli ett problem. Det visade sig att jag hade ett större problem med deras matkultur om att endast äta mackor till lunch, vilket säger en hel del om hur väl de pratar engelska i Nederländerna. För att återgå till ämnet så har jag under min vistelse haft en roll som interim site six sigma black belt som innefattar diverse olika ansvarsområden. Till exempel så driver jag ett förbättringsprojekt som syftar till att reducera antalet non-conformances för en av våra högvolymprodukter för det militära stridsflygplanet F-35 Lightning II. En annan del av rollen är att se till så att vi inom six sigma programmet fokuserar på att lösa sitens största problem men också de problem som kan ge oss ekonomiska besparingar och sänka cost of poor quality (COPQ). Baserat på GKNs enorma fokus på att minska COPQ genom att bland annat jobba med Lean six sigma så blir det hela ännu mer spännande när det är också är mitt intresseområde.

Möjligheten att få åka iväg på utomlandsarbete är en av flera bra saker med traineeprogrammet. Förutom att få lära sig om hur man ska passa in i en ny kultur och hantera alla tuffa situationer som man ställs för när man flyttar till ett annat land så har jag också fått lära mig om alla coola produkter som vi tillverkar inom defense business line, t.ex. ”wing flaps” och ”inflight opening doors”. I och med att dessa produkter till stor del innehåller komponenter av komposit så kräver de också helt andra tillverkningsprocesser än vad jag är van att se i Trollhättan, vilket i sig har givit mig en större bredd och många lärdomar.

Som det ser ut nu så ska jag njuta av de sista veckorna här i Nederländerna. Därefter är det hög tid för lite semester för att ladda upp batterierna innan det är dags att återvända till GKN i Trollhättan.

Ha det bra allihopa så hörs o syns vi i Sverige igen

(F-35 Lightning II)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.