Lisa Markusson

Lisa Markusson

Lisa Markusson – Lokal trainee

Civilingenjör inom Materialteknik, Luleå tekniska universitet

Året var 1992 då jag kom till världen i ett litet samhälle i Västerbotten, även om största delen av min uppväxt har tillbringats i Sollefteå. En viktig del av mitt liv har även spenderats i vår fjällstuga i norr där glädjen har funnits i att köra snöskoter, fiska och plocka en och annan kantarell. Jag har testat på både ridning, fotboll och innebandy som ung, men någon dröm om att bli fotbollsproffs har aldrig funnits. Skolan och utbildning har alltid varit viktigt så tanken om att bli ingenjör fanns tidigt. När jag fick en broschyr om att bli civilingenjör inom materialteknik på Luleå tekniska universitet (LTU) så tog jag chansen direkt efter gymnasiet.

Väl uppe i Luleå så trivdes jag, till skillnad mot många andra, väldigt bra med all snö. Mina år i Luleå var lika utmanande som roliga och universitetet har alltid haft en stor känsla av gemenskap. Under mina första tre år engagerade jag mig bland annat i studentkårens bar- och restaurangverksamhet. Trots allt skoj så kände jag efter ett tag att det var dags att resa och att bredda min utbildning lite. Jag läste därför en givande utlandstermin i Italien vid Politecnico di Milano och tog kurser från både industriell ekonomi och maskinteknik. På LTUs avdelning för materialteknik hörde jag tidigt talas om GKN som företag och blev väldigt intresserad, så valet var givet när det var dags för examensarbete.

Hösten 2016 gjorde jag mitt examensarbete inom additiv tillverkning (AM) på GKN, närmare bestämt på Innovatum och dess Produktionstekniska Centrum (PTC). Mitt arbete inom additiv tillverkning var då fokuserat på karakterisering av tillsatsmaterialet pulver och att korrelera dess egenskaper för processen. Additiv tillverkning och dess utveckling kändes ju väldigt intressant, så när jag fick erbjudandet att stanna kvar på PTC och GKN så tackade jag glatt ja. Att jag har fantastiska kollegor hjälpte beslutet och att den gemenskap som jag uppskattade i Luleå infann sig på GKN! Tjänsten som trainee på GKN fanns dock alltid med i tankarna. Det är en fantastisk chans att utforska företaget och bredda ens kunskaper.

I skrivande stund känner jag att jag har uppnått de olika mål jag haft genom åren, fantastiskt. Jag blickar nu framåt. Förhoppningsvis kommer jag bli lite äldre, lite klokare, lite mer världsvan och hittat fina människor på vägen!