Studieresor och additiv tillverkning
Hej på er!
Nu var det verkligen ett tag sedan jag skrev ett blogginlägg, och en massa spännande och roliga saker har så klart hänt sedan pennan sist rörde vid bläcket. Jag har bl.a. tillsammans med metodspecialister och inköpare fått åka och besöka våra underleverantörer av ledskenor i Karlskron i södra Tyskland, och Pau i södra Frankrike. En väldigt givande resa där jag fick lära mig mer om tillverkningsprocesserna av ledskenorna och samtidigt lära känna några av de personer som arbetar där närmare.
En del av själva syftet med traineetjänsten är just att skapa kontakter inom den europeiska industrin, ett syfte som jag under min vecka i Frankrike och Tyskland verkligen fick uppfylla.
Som trainee så får du också ofta chansen att bli involverad och kanske till och med leda projekt som kan beröra allt från produkt och metodutveckling till introduceringen av en ny produkt eller metod i produktion.
För några veckor sedan tackade jag ja till att bli djupare involverad i en del AM-initiativ som ska till för att minska produktionskostnaderna och samtidigt öka producerbarheten hos några av våra produkter. AM (Additiv tillverkning, s.k. 3D-printing) är just nu väldigt hypat och benämns (bl.a. av The Economist) tillsammans med digitaliseringen utgöra en grundsten för den tredje industriella revolutionen. Som för alla teknologier finns det med AM ett hav med möjligheter, men också sjöar av begräsningar. Det står klart att vi idag börjar närma oss toppen av ”hype-cycle” och huruvida denna teknologi kommer överleva morgondagens förväntningar återstår att se.
Jag tänkte ägna mitt nästkommande inlägg att skriva lite om AM-teknikens möjligheter, begränsningar och risker. Till dess får ni ha en härlig semester!
På återseende!