För er som söker lite läs lektyr, så kan ni läsa en artikel i aviation week om projekten jag numera är delaktig i genom min utlandspraktik på GKN Aerospace i Filton:
Nu är resan bokad! Santa Ana! Exklusivt för er läsare redogör jag för flygresan med lite “fun facts”.
1. Gothenburg Landvetter (GOT) – London Heathrow (AMERICAN AIRLINES) Plan: Airbus A320 – “narrow-body plan” för kort- till medelånga distanser, flög första gången 1987. Generellt låter A320 väldigt högt och ibland konstigt och om ni är uppmärksamma nästa gång ni sitter i ett plan från den här flygfamiljen så kommer ni höra runt fem personer som undrar vad det är för skrämmande skällande ljud från motorn. Ljudet beror på en hydralisk pump (PTU) som går igång i start/landning för att stödja orginalbränslesystemet. En toalett togs bort i sista sekund under designen, det är därför det ofta är långa köer. 2015 lanseras A320neo, en uppgradering som spås minska bränsleförbrukningen med 15% – spännande! Motor: CFM56 – tillverkas av Snecma och vi på GKN Engine Systems tillverkar Low Pressure Turbine Case, Low Pressure Turbine Vanes och Low Pressure Turbine Shaft. V2500 – motor av Pratt & Whitney. Vi står för Bearing/House/Bearing support och Low Pressure Turbine Case, Turbine Exhaust case
2. London Heathrow – Los Angeles Airport ,LAX (American Airlines) Plan: Boeing 777 Passenger. En av Boeings absoluta top-säljare. 3 millioner olika delar finns i planet tillverkade av 900 leverantörer. (Jobbig logistik?). Av totalvikten är 9% tillverkad av kompositmaterial. Tydligen finns det 2 millioner rad kod i olika program som används av kontrollsystemet i det här, första, fly-by-wire planet av Boeing. Motorer: GE90-115B. Motor av GE i partnerskap med Snecma och Carlton. Vi tillverkar Fan Hub Frame, Fan Case LP Turbine Case, Hub, Shroud, Seal, Impeller. PW4000. Pratt & Whitney. Vi tillverkar Bearing/Housing, Hub, Intermediate Case, Diffuser Case, Low Pressure Turbine Case, Turbine Exhaust Case.
Egentligen ska jag göra ett mellanstopp i San Antonio för att hälsa på min gamla värdfamilj, och det skulle ju kanske kunna vara intressant för någon (nörd) att veta att jag då ska flyga med MD-80 från Boeing. På den sitter JT8D, en motor som vi givetvis också tillverkar ett flertal komponenter till (en kassako).
Nu har det snart gått tre veckor av min tid här i Connecticut, USA. Jag har hunnit med en hel del både på jobbet och på fritiden. Under den här veckan har jag gått Pratt & Whitneys utbildning och certifiering inom Laboratory Control at Source. Det handlar mycket om kundens krav och styrning av materialtester, standarder inom provning, testrapporter och annan kontroll av material, processer och delar till Pratt & Whitney. Det kan exempelvis vara när vi som leverantör till Pratt & Whitney köper in råmaterial för att tillverka våra delar. Vilka typer av tester måste vi då göra och hur ofta? Det var tre intensiva dagar som var väldigt intressanta.
I USA kommer man ingenstans utan en bil, åtminstone inte i Connecticut. Nästan alla tar varsin bil till jobbet, affären osv. Det gör att det kan bli lite trångt på vägarna här. I rusning är det krypkörning som gäller. På motorvägen finns det ofta en separat fil för de som samåker. Det räcker att man åker två i samma bil för att få åka i den filen.
På fritiden blir det lite allt möjligt här. I lördags var jag på bowling med ett gäng kollegor.
Jag har även försökt se lite av naturen som finns vid sidan av motorvägen.
I fredags var jag ute och käkade med två kollegor. Vi åt något så amerikanskt som chicken wings. Till dessert skulle vi köpa milkeshake på en drive-in. Det var inte så som jag är van vid i Sverige där man ställer sig i kö, åker fram för att beställa och sedan åker fram till luckan, betalar och åker därifrån. Det här var ett annat koncept. Vi åkte till en parkeringsplats, gjorde vår beställning, väntade på samma plats och sedan kom en tjej ut med beställningen, på rullskridskor! Jag blev nästan lite chockad!
Förra helgen passade jag på att vandra runt i Clifton i Bristol medan det var uppehåll. Det regnar ganska mycket här:P Jag gick till Clifton Suspension Bridge, en känd hängbro, som byggdes på 1800-talet. Tydligen var det också från denna bro som världens första bungyjump gjordes.
Clifton är ett område i Bristol, och i vilken jag numera bor. På väg till bron stötte jag på typiska symboler för England, nämligen den röda brevlådan och den röda telefonkiosken.
Under min promenad genom Clifton, hittade jag också ett mysigt litet bageri och köpte med mig några läckerheter som jag tog med mig till en närliggande park.
Jag har nu jobbat 3 veckor på GKN Aerospace i Filton, strax utanför Bristol, där jag jobbar i 3 olika projekt med friktionssvets. Men detta berättar jag mer om i nästa inlägg;)
Nu har jag kommit fram till USA, installerat mig i min lägenhet och gör nu min tredje dag på jobbet. Min resa till USA gick bra om jag jämför med den Claire beskrivit i inlägget innan. Jag reste via München till Boston. Lång flygresa men som tur var hade jag förberett mig med en tidning och en bok. Dessutom fanns det ett stort utbud av filmer på planet. Jag korsade atlanten med en Airbus A330 där en del av våra produkter finns i motorerna.
Här i Connecticut är vädret fantastiskt med strålande sol och 20+ grader Celsius. Efter tre månader har jag kanske lärt mig att tänka i Fahrenheit. Utlandspraktiken sammanfaller perfekt med sommarsäsongen här. Ser fram emot att åka till kusten lite längre fram.
Jag gör min utlandspraktik hos Pratt & Whitney som är vår kund och partner samt en av världens största jetmotortillverkare. Pratt & Whitney-motorer återfinns både i civila plan och militära. Huvudkontoret ligger i East Hartford, Connecticut, där även jag har mitt kontor numera. Jag delar korridor med andra internationella partners.
Jag har nu varit i USA några dagar, det är fantastiskt här och jag har knappt tre månader till att se fram emot.