Browsed by
Månad: november 2018

Engagera Traineerna

Engagera Traineerna

Hallå där! Jag vet att ni har väntat ett tag på mig att göra ett inlägg, så nu är jag tillbaka igen!

Som mina kära traineer har påpekat i tidigare inlägg är det mycket på gång just nu inne på GKN, speciellt för oss traineer. Vi har haft förmånen att delta i olika evenemang och mässor i Trollhättan för att stärka intresset från ungdomar på olika högskolor. Förra helgen i samarbete med Innovatum och andra företag deltog vi i First Lego League. Vid detta evenemang skulle vi bidra som domare för tävlingen. Denna uppgift involverade domare för olika fokusområden som omfattar teknik, marknadsföring, projekt och som bandomare. Eftersom det var första gången som vi traineer deltog i detta evenemang, var vi inte lämpade som bandomare på grund av att det behövs erfarenhet av hur det går till. Jag talar för oss alla när jag säger att det finns en stor mängd talang där ute i Trollhättan och vi har haft förmånen att uppleva det ”first-hand”.

Det vinnande laget från Fridaskolan (årkurs 9) – First Lego League

Eftersom Nina och jag var stationerade som tekniska domare tillsammans med Emelie och en annan person från ett externt företag så omfatta vårt uppdrag att utvärdera de tekniska aspekterna av roboten som eleverna hade gjort, liksom hur de väljer att programmera roboten men också hur de satte upp strategin under fältuppdraget. Bland alla eleverna som presenterade för oss, överraskade de oss alla på ett sätt som jag inte trodde från individer som går på högstadiet. En av de saker jag tycker om är att uppmuntra unga människor att driva och utveckla idéer som de har men också att se hur de kom fram till dem. Nedan ser du vinnande laget i nästan alla kategorier, de gjorde ett briljant jobb och förhoppningsvis kommer vi kunna arbeta med dem i framtiden.

Årets traineer, Emelie & Amanda till vänster. Våra egna ITU (Industriteknisk Utbildning) gymnasielever Tim Klang & Alve Gröndahl till höger vid årets Yrkesmässa på Lyrfågelskolan

Dessutom deltog vi i ett evenemang på Lyrfågelskolan, ett högstadium i närområdet till GKN. Här presenterade vi möjligheterna att arbeta på GKN och hur det vardagliga livet är för en individ som arbetar med mycket komplexa produkter. Engagemanget från publiken var stor och vi kände att vi fick ut det meddelande vi ville, eller till och med överträffade det. På samma sätt, i samband med händelsen i First Lego League, blev vi överväldigade med det höga intellektuella insatserna som högstadiet hade. Vi tror att det finns stor kompetens där ute och vi har det bästa sättet att ta hand om dem via vårt högstadium ITU (Industriteknisk Gymnasium).

Nu tillbaka till GKN, har vi i grunden bara tre veckor kvar av vår första rotation. Tiden har gått otroligt snabbt och de kommande veckorna kommer tiden att ägnas åt att slutföra de projekt vi arbetar med och förbereda oss inför nästa rotationsperiod. Denna period omger ett gemensamt projekt bland alla oss traineer som omfattar området kvalitet, vilket kommer bli väldigt spännande.

Det här var allt från mig den här gången, hoppas vi ses runt om företaget.

Agera domare

Agera domare

Tiden springer iväg och vi har redan varit på företaget i drygt två månader nu!

Som traineer har vi denna vecka fått äran att agera domare i två olika tävlingar. I onsdags var jag, Nina och Wictor domare på Visionsdagen, en mässa som är en avslutande del i projektet Gnistan. Gnistan är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Science Centers, Unga Forskare och Vattenfall där syftet är att väcka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik, samt ge dem möjligheten att engagera sig i samhällsutvecklingen.

Tävlingen utgår från en utmaning i ett aktuellt ämne som i detta år var ”Designa din energismarta framtid – Smart vattenhantering” och grupperna som deltog i detta projekt var elever i årskurs 8 från Strömslundsskolan i Trollhättan och Centralskolan i Grästorp. Det var riktigt roligt att få vara en del av detta projekt och få se det engagemang som ungdomarna visade med sina genomarbetade idéer. Allt från olika vattenmätare i hemmet som visar hur mycket vatten som hushållet har använt och vad det kostar, till reningsverk som kan placeras vid smutsiga sjöar i fattiga länder. En del väldigt innovativa projekt.

Den taggade juryn på Visionsdagen!

Nu på lördag är det dags igen, då har vi alla fått äran att vara med och agera domare i årets upplaga av First Lego League på Innovatum. Denna tävling är en kunskaps- och tekniktävling för ungdomar mellan 10-16 år och de har fått uppgift att ta fram innovativa lösningar på problem, bygga och programmera en robot och marknadsföra lösningen och laget. Detta år är temat ”Into Orbit”, alltså allt om rymden och den vetenskapen. Nedan kan ni se en liten film om årets upplaga och uppdrag som roboten ska kunna lösa.

Det ska bli väldigt kul och spännande att få se alla deras projekt!! Må bäste lag vinna!!

https://www.youtube.com/watch?v=lY1Z9kK71jQ

 

Bonjour tout le monde!

Bonjour tout le monde!

Under den gångna veckan har jag haft franskt kundbesök på min avdelning inom rymd. På grund av vår produktflora inom både civilt och militärt flyg så får inga kunder gå ensamma på området utan behöver ledsagas av en GKN-anställd, en uppgift som jag inte var sen att tacka ja till. Så förutom att leda kunderna mellan porten, kontoret och matsalen har jag fått vara med på en uppsjö av spännande möten för utvecklingen och tillverkningen av raketmunstycket (ett extremt komplext avgasrör) till Europas nästa raket Ariane 6. Vanligtvis jobbar jag med produktionsteknik kopplat till munstycket så att få vara med bakom kulisserna och djupdyka i logiken bakom tillverkningsprocesserna och designen är inte bara lärorikt för våra kunder utan även för mig.

Många av er känner säkert till SpaceX som den omtalade entreprenörer Elon Musk står bakom, han står även bakom Tesla och ett gäng andra världskända företag. SpaceX affärsidé är att skapa rymdraketer som kan återanvändas tillskillnad från de nuvarande raketerna som måste skrotas efter en uppskjutning. Kanske låter som en enkel och självklar idé men teknologin i en rymdraket är så pass avancerad att återanvändning aldrig varit en prioritet – förens nu. Det sätter såklart press på de traditionella rakettillverkarna eftersom kostnad helt plötsligt blir en viktigare framgångsfaktor. En annan viktig dimension är att SpaceX är privatägt, alltså inte drivit av regeringar så som amerikanska NASA och europeiska ESA. Detta har ökat konkurrensen och på så sätt drivit ledtiderna på utveckling av nya hårdvaror till helt nya dimensioner.

Så vad har det här att göra med mina franska kunder? Jo under de kommande veckorna ska vi på GKN tillsammans med vår kund optimera vår produkt så att vi kan skjuta upp en ny konkurrenskraftig raket. Är det inte häftigt att vi i Trollhättan ser till att placera Europa på kartan när det kommer till att utforska rymden?

En liten introduktion om hur Ariane 6 är konfigurerad.