Bird Strike

Bird Strike

Ett relativt vanligt och potentiellt förödande fenomen när man flyger är när en eller flera fåglar flyger/sugs in en jetmotor. När fågeln träffar ett fläktblad kan det gå sönder och lossna från sitt fäste och slå i nästa fläktblad vid en sådan dominoeffekt kan hela motorn gå sönder och i sin tur kan passagerare skadas. Vad som händer med fågeln kan ni säkert gissa.

Med enkel fysik är det lätt att inse att höghastighetskrockar kan ge stora skador då energin ökar kvadratiskt med hastighetsskillnaden (och hastigheten är ju ofta rätt hög). Energin för en 5 kg fågel som rör sig i en relativ hastighet av 275 km/h är ungefär lika med energin av 100 kg som släppts från 15 m. Som tur är är ju inte alla fåglar så tunga men man räknar oftast på att motorn skall klara att en fågel på 1.8 kg (ungefär i storlek av en gravid fiskmås) sugs in i motorn. Motorn behöver inte fungera efteråt men ska kunna stängas av säkert.

Som jag lovade för ett par veckor sedan skulle jag rada jag upp ett antal videoklipp om hur ett “fågeltest” kan gå till och vad som kan hända om en krock sker i verkligheten. Så välj och vraka!

Oftast händer en fågelkrock på låg höjd i närheten av flygplatsen och speciellt vid take off. En sådan här gubbe kan vara till stor hjälp:

För övrigt så kan andra “vilda” djur springa runt på landningsbanor och flygplatsområdet. I olika länder löser det på olika sätt. En historia som florerar på företaget är man att i ett visst land söder om Sahara har löst problemet genom att låta ett par tre leoparder jaga det småvilt som lyckas ta sig igenom någon hålighet i stängslet. Där har även ett par rutinerade “GKN-are” fått åka på leopardsafari. Leoparderna är tydligen väldigt lätta att hitta eftersom de har varsin sändare runt halsen..

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.