Fan Blade Out

Fan Blade Out

Efter en blöt men givande englandsresa (och då tänker jag tyvärr inte främst på Arsenalmatchen) har vi återvänt till Sverige och den gråa vardagen (nåja). En ny praktikperiod har faktiskt hunnit starta med nya arbetsuppgifter att lära sig och nya människor att träffa. Fast jag tänker inte berätta mer om det just nu utan jag tänkte ge er en inblick i hur det kan vara att arbeta i flyg- och rymdbranschens absoluta framkant.

Med en ny vision och ambition tog vårt företag stora kliv under 2000-talet med intåget av såkallade Risk & Revenue Sharing Partner-kontrakt (RRSP), med det stora genombrottet i GEnx-motorprogrammet. Med denna typ av kontrakt går man in som delägare i ett motorprogram, där vi ansvarar helt för komponentens design och för hela dess livslängd. Vi har valt att arbeta i våra egna system under produktutvecklingsfasen, vilket ställer stora krav på vår tekniska kompetens och på de metoder vi arbetar med (t ex hur vi räknar på livslängd etc). En avdelning som arbetar för att ta fram sådana ”metoder” är Solid Mechanics  & Structural dynamics – en avdelning som jag spenderade min förra praktikperiod på. Här var jag delaktig i ett projekt som ska ligga till grund för hur vi i framtiden räknar på sprickinitiering, en avgörande del i livslängdsanalyser. Bland annat validerade jag vår egen programvara mot olinjära analyser i Ansys.

Livslängdsanalyser är en stor del i att klara en certifiering av en flygmotor. Men en motor måste också genomgå ett stort antal tester med en färdig motor får att få fullvärdigt flygtillstånd. Till exempel har man ett Fan Blad Out (FBO) test; där spränger man av ett fläktblad för att simulera ett fläkthaveri. Framförallt få inte bladet penetrera motorns hölje och nacelle för att sedan kunna slungas mot själva flygkroppen. Det är hiskeligt mycket energi som ska absorberas (tänk de G-krafter som motorn släpper lös när ett titaniumblad på någon meter lossnar efter att den snurrat 7000 rpm), vilket ställer enorma krav på konstruktionen och materialet. En sådan företeelse kan mycket väl inträffa ska ni veta – men ni kan vara lugna. Alla dagens flygande flygplan har genomgått detta prov och ska kunna klara att fullfölja sin rutt med tillträcklig dragkraft.

En annan spännande företeelse är när fåglar flyger/sugs in i en jetmotor. Detta testas också men mer om det nästa gång så håll till godo!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.