Browsed by
Månad: november 2015

Statusuppdatering för en materialare

Statusuppdatering för en materialare

Efter förra veckans aktiviteter, först som representant för GKN Aerospace på THS Armada och sedan tillsammans med hela traineegruppen inklusive våra otroligt stöttande och bra HR-ansvariga på kurs, är jag denna vecka åter på kontoret i Trollhättan. Denna vecka har varit min första vecka på nya praktikplatsen, nu har jag flyttat in hos min kära traineekollega Daniel på inköp. Under ca 7 veckor kommer jag att få följa arbetet som utförs på avdelningen, främst tillsammans med min handledare som arbetar som SQA (Supplier Quality Assurance). Det ska bli otroligt roligt och lärorikt att få följa arbetet. Parallellt med att jag har påbörjat mitt arbete på den nya avdelningen har jag också planerat in ett studiebesök för Chalmers Aerospace Club, studiebesöket sker idag (fredag 27e november) och arbetet med att organisera det har varit väldigt lärorikt och roligt. Jag har fått prata med många nya kollegor här på GKN och lärt mig mycket om våra exportkontrollregler.

Med denna korta statusuppdatering tackar jag för mig. Det kan tänkas komma en ny och spännande uppdatering under kommande vecka då jag kommer att vara ute på vift med mina inköpskollegor, det väntar leverantörsbesök.

/ Linn

 

Flytt och flytt

Flytt och flytt

Härligt att ha landat! Reversering av. Luftbromsar av. Jag har flyttat till Trollhättan. Flytten gick bra, som den borde när man byter från några få studentkvadrat till lite större. Min nya lägenhet tar upp ett helt våningsplan och även om jag bor i stans smalaste cylindriska murverk, får jag plats med rikligt med luft mellan toalett och hiss. Ett stenkast bort ligger mataffären och med lite mindre ansträngning har jag gymmet och min granne, bowlinghallen. Jag sparar nästan tre timmar om dagen på restid till jobbet och har plötsligt fått massa fritid. Liksom mig, har dessutom flera av mina nya vänner bosatt sig i stan :-P. När man flyttar från en stor stad till en mindre, brukade i alla fall jag tänka på alla saker man skulle sakna att ha i sin närhet. Hittills är jag dock inte missnöjd och när jag känner för det, går tåget in till Göteborg fortfarande med jämna mellan rum. Vad händer på traineeprogrammet och jobbet då?

800px-Trollhattans_Vattentorn
Nämen, där är ju vattentornet!

Traineerna har redan nått slutet på de praktikplatser du har fått höra om i tidigare inlägg och det är denna vecka som vi (med några undantag) flyttar våra kaffekoppar till nya avdelningar för att lära oss ännu lite mer om arbete, arbetet och företaget. Jag lämnar därför materiallabbet för att jobba med de spatialt och vetenskapligt angränsande processingenjörerna. Det är ju genom olika tillverkningsprocesser som man kan tillämpa olika material, de som jag innan fått analysera, och erhålla egenskaper som krävs av produkterna. Jag vet inte så mycket om vad mina arbetsuppgifter kommer bli och hur bra jag än har trivts på labbet, ska det bli kul att testa på något annat, ändå liknande 🙂 Ha det toppen!

Mikael

 

Flygindustrin, miljön och framtiden

Flygindustrin, miljön och framtiden

Framtidsprognoserna för flygindustrin visar en tydlig positiv trend. Flygtrafiken förväntas öka stadigt under de kommande decennierna och vara tre gånger så stor år 2050 jämfört med dagens läge. Detta kommer att vara positivt för den globala ekonomin samtidigt som världens befolkning kommer att få ökad mobilitet. Ökningen av flygtrafiken är dock inte odelat fördelaktig, utan för även med sig negativa konsekvenser i form av exempelvis ökad miljömässig påfrestning. Därför måste vi redan nu arbeta proaktivt och hitta lösningar som skyddar både miljön och flygtrafiken.

Flygtrafiken står idag för ungefär tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser, men kan komma att stå för en signifikant större del i och med den beräknade tillväxten. För att infria de satta miljömålen om att inte låta medeltemperaturen öka med mer än två grader jämfört med förindustriella nivåer måste således krafttag tas. Alternativen som finns är att antingen reducera efterfrågan genom utsläppsavgifter och andra marknadsåtgärder, eller att minska utsläppen genom bränsleeffektivare flygplan. Det sistnämna alternativet är att föredra då det förstnämnda kan ha negativ inverkan på hela flygindustrin och exempelvis turistnäringen. För att accelerera innovationstakten inom flygindustrin och nå närmre målet om bränsleeffektivitet, har Europeiska Kommissionen introducerat ett program kallat Clean Sky 2, vilket GKN Aerospace är involverat i.

Clean Sky 2 är ett samarbete mellan offentlig och privat verksamhet och syftar till att skapa teknologier för tystare och miljövänligare flygplan. Målsättningen med programmet är att reducera CO2-, NOx- samt ljudutsläpp med 30 procent jämfört med dagens nivåer. För att kunna nå detta mål genomförs forskning och utveckling på både flygplanets struktur och motor. Koncept som utvecklas är bland annat laminar wings och open rotor aircraft engines. En del av utvecklingen av den sistnämnda teknologin sker här i Trollhättan.

Open rotor-motorn är enkelt beskrivet en jetmotor utan hölje runt turbinbladen. Detta möjliggör användandet av längre turbinblad och ger därmed större och effektivare luftflöde genom motorn samtidigt som vikten på själva motorn kan minskas. Dock så innebär borttagandet av höljet mindre ljuddämpning och större risk att skada flygplanskroppen om ett turbinblad skulle lossna. Ingenjörer arbetar febrilt med att komma runt dessa problem, och tester visar att vi redan är på god väg. Jag är säker på att vi kommer att lyckas utveckla teknologierna som krävs för att nå de uppsatta målen. Det kommer inte att vara enkelt, men genom samarbete och passion kommer innovationskraften nå nya höjder och resultera i en flygande framtid.

Open rotor konceptskiss © Safran
Open rotor konceptskiss
© Safran

 

GKN Aerospace på THS Armada

GKN Aerospace på THS Armada

Idag och under morgondagen har alla som befinner sig i Stockholm chansen att få prata med mig och mina kollegor (f.d. traineer) om traineeprogram och flygindustrin. Ni hittar GKN Aerospace tillsammans med GKN Driveline i KTHB. Vi ses!

Armada

/ Linn

Pray For Paris

Pray For Paris

Med anledning av fredagens terrorattentat i Frankrike har vi beslutat att inte genomföra studiebesöksresan till Frankrike och Holland. Våra tankar går till alla berörda och drabbade. Vi hoppas på att kunna genomföra resan vid ett senare tillfälle.

Traineegruppen 2015-2016

Vardagslyx som trainee

Vardagslyx som trainee

Många kanske ställer sig frågan; vad innebär det egentligen att vara trainee? Eller, vad är det egentligen som skiljer en traineetjänst mot en ”normal tjänst” som ingenjör på ett företag?

Rent arbetsmässigt är den största skillnaden att vårt första år består av flertalet praktikperioder där vi får direkt möjlighet till rotation mellan helt olika avdelningar för att därmed få en bred inblick i verksamhetens olika delar. Men förutom vårt dagliga arbete har vi även en del andra saker som sker vid sidan om, såsom studiebesök både internt på GKN Aerospace men även externt samt att vi i traineegruppen driver ett eget projekt (mer om det i ett senare inlägg).

Då grundtanken som ovan nämnt är att vi ska få en bred inblick i verksamheten försöker vi att boka in möten med de flesta olika avdelningarna här på GKN Aerospace Trollhättan. Under dessa möten får olika personer tillfälle att berätta mer om vad som händer på just deras avdelning och exempelvis berätta om vilka frågor som är hetast just nu i deras vardag. Det ger oss möjligheten att få en bred inblick även inom de områden som vi själva inte arbetar med och helt ärligt, vem vet egentligen vad en ingenjör faktiskt gör? Förhoppningen är ju att jag har ett bättre svar eller i alla fall en större inblick i just den frågan när året är slut.

Som exempel var vi i måndags på möte med inköpsavdelningen, där fick vi ta del av deras arbete och de frågor, hinder och möjligheter som det innebär att jobba globalt med ett stort antal leverantörer. För mig var det väldigt spännande att höra om detta eftersom det är något som ligger långt ifrån mitt dagliga arbete!

Utanför alla interna möten här i Trollhättan försöker vi även planera in möten med andra externa och intressanta företag. Ni har tidigare genom bloggen fått följa med på vår första aktivitetsvecka till Linköping/Stockholm och nästa vecka far vi iväg mot Paris/Amsterdam, men utanför dessa lite längre och mer omfattande resor försöker vi även att besöka intressanta företag som finns representerade i regionen. Idag har vi därför besökt min gamla arbetsgivare Volvo Lastvagnar i Tuve(Göteborg). Vi började dagen med en rundtur i produktionen för att sedan få träffa personer som arbetar med materialhantering, produktionsledning samt framtida produktplanering. Samtliga möten var väldigt intressanta och givande – det är alltid kul att träffa nya företag och jämföra hur vi har det här på GKN med hur andra företag jobbar med liknande utmaningar som vi står inför (fast för en helt annan produkt).

Gänget utanför Volvo Lastvagnar, Tuve.
Gänget utanför Volvo Lastvagnar, Tuve.

Jag hoppas att detta inlägg kan ge en lite tydligare inblick i traineeprogrammets uppbyggnad här hos oss på GKN i Trollhättan och att det kan vara ett steg mot en bättre förståelse för variationerna i en ingenjörs arbete.

Att arbeta med exportkontroll

Att arbeta med exportkontroll

Att arbeta med RM12-motorn är inspirerande! Jag har nu haft nöjet att arbeta med RM12 i ungefär fyra veckor och det känns som bitarna långsamt börjar falla på plats. Jag arbetar främst inom två olika projekt med anknytning till RM12, exportkontrollfrågor samt reservdelsoptimering. Det primära fokuset ligger på exportkontrollfrågorna, vilket är ett område som jag är helt obekant med. Detta är naturligtvis utmanande men också samtidigt väldigt inspirerande att utforska. Mina medarbetare gör sitt bästa för att hjälpa mig att förstå dessa processer genom att stödja mig med nödvändig information och vägledning, kort och gott de är ett riktigt skönt gäng.

Så vad är egentligen exportkontroll? Exportkontroll är relaterad till produkter med potential att användas i applikationer som är utformade eller modifierade för rymd och militära industrin, produkter med dubbla användningsområden, produkter som kan användas för att tillverka massförstörelsevapen och de med misstänksamhet som skall användas i embargo länder. Detta innebär i princip att produkter eller information om dessa produkter inte kan exporteras utan tillstånd från leverantörens ursprungsland. Till exempel är det inte tillåtet att förmedla information till din leverantör om en specifik produkt utan att ha en särskild licens på plats. Detsamma gäller för fysiska transporter. Beskrivningen ovan kanske inte uppfattas så omfattande och komplex, men är i själva verket ganska dynamisk med anledning av en ny exportkontrollreform som Obama har infört. Detta innebär bland annat nya klassificeringar av produkter vilket leder till att och licenser behöver uppdateras.

Min uppgift är initialt att kartlägga alla produkter och dess klassificeringar som regleras av en exportlicens för att visualisera under vilka licens dessa produkter måste levereras. Denna information innehas vanligtvis av leverantören, vilket innebär att mycket av min tid kommer att gå till just kontakt med leverantörerna. Utöver detta arbete försöker jag skapa mig en helhetssyn av processen för att i längden bidra med utbildningsmaterial till anställda inom det militära värdeflödet som berörs av exportkontroll.

Jag kan också gladligen meddela att planering för andra aktivitetsveckan är klar 🙂 Vi kommer under vecka 47 att besöka Snecma, Frankrike samt Fokker (nyligen uppköpt av GKN), Holland. Fortsätt att följa oss för mer information om denna spännande resa 🙂

Take care!