Browsed by
Månad: oktober 2018

Mycket har hänt på kort tid!

Mycket har hänt på kort tid!

Hallå bloggen!

Nu är det min tur att skriva några rader om min första tid på företaget, håll i er, det har hänt mycket på bara några veckor!

Jag sitter just nu på min hemavdelning där vi arbetar med Lean och Logistik, en avdelning som i framtiden kommer heta Operation Excellence, och här har jag trivts jättebra! Under de 4 veckor som gått har jag fått känna pulsen på avdelningen och fått chansen att lära känna de goa människorna som arbetar här. Som trainee är man på sin hemavdelning i 10 veckor innan man byter till nästa avdelning, vilket är en rätt kort period när det gäller att sätta sig in i arbetet. Därför har jag försökt sluka så mycket information som jag bara kunnat och hakat på de projekt som dykt upp. Jag har fått arbeta med visualiseringsprojekt av värdeflöden och operationer, 5S metoden, och just nu arbetar jag med SOLV (som min kollega Karin Thörnblad har skapat) som är en optimeringsmodell för att optimera schemaläggningen i produktion. Jag har tack vare detta träffat och arbetat tillsammans med många människor med olika befattningar, och det har nog varit det roligaste av allt!

Utöver arbetet på avdelningen så fick jag och Wictor Dörrich möjligheten att vara med under en workshop förra veckan där vi diskuterade varumärkesutveckling, och jag kommer snart delta under ännu en workshop där vi kommer diskutera strategier inom miljöområdet. Väldigt inspirerande möten som jag är så otroligt tacksam för att få vara med på!

Jag har en till uppdatering – Nu har vi fått vårt traineeuppdrag för i år! Vi kommer arbeta med VR teknologi under det här året och skapa ett virtuellt studiebesök på GKN Aerospace Engine Systems i Trollhättan med syfte att inspirera teknikintresserade unga människor att söka sig till vårt företag. Ett spännande projekt som både kommer ge oss ökat kunskap om VR och förhoppningsvis bidra till ett verktyg som företaget kan använda i PR syfte.

På toppen av allt, så har snö fallit i Trollhättan och lagt sig över staden som en vackert vitt och krispigt täcke över staden! Jag hoppas att ni får en riktigt bra vecka! Ha de gött!

/Nina Nordberg

5 traineer ute i vintervädret! 4 vid skylten, 1 bakom kameran. Photo cred till Wictor Dörrich
Training Days

Training Days

Hej bloggläsare!

Förra veckan hade vi internt på företaget något som vi kallar för Training Days vilket är en vecka med föreläsningar/kurser från olika discipliner. Syftet med Training Days är att undervisa personalen och ge varje individ möjligheten att utvecklas i sitt dagliga arbete. Kurser som erbjuds är allt från hjärt- och lungräddning (HLR), kurser i medarbetarskap till Additive Manufacturing (AM).

En kurs som vi alla traineer deltog på var Allmän Jetmotorlära, en heldagskurs där grunderna för hur en jetmotor fungerar ligger i fokus. Bland annat gick vi igenom lite olika sätt att komprimera luft på, radiell kompression och axiell kompression.

Jetmotor med Radiell kompression

Radiell kompression tar in luft och komprimerar luften genom att tvinga den i radiellt led vilket gör att jetmotorn oftast blir ganska knubbig och kort. Ett bra exempel är svenska flygvapnets gamla kärra Saab 29 Tunnan. Det är en ganska robust design med få rörliga delar, vilket även är ett minus då det innebär att det finns få parametrar att spela med om man vill optimera eller förändra designen.

 

Jetmotor med Axial kompression

En jetmotor med axiell kompressions tar in luft och komprimerar den axiellt, alltså längst med den roterande axeln från vänster till höger i fallet som syns på bilden. Oftast görs detta genom flera kompressorsteg, t.ex. ett lågtryckssteg och ett högtryckssteg där varje steg består av flera rotorer. Här blir designen istället lite längre och slankare med utrymme för många optimeringsparametrar då den innehåller många fler rörliga delar. Exempel på flyg som använder sig av denna metodik är bland annat JAS 39 Gripen… och typ alla andra moderna flyg.

Gemensamt för de två olika varianterna är dock att man alltid har en förbränning, efter att man komprimerat luften, för att tillföra energi i systemet. Denna energi är i form av väldigt varm gas som uppkommer mellan förbränningen av syre och flygfotogen. Den varma gasen vandrar bakåt i motorn (höger i bilderna) och sätter snurr på Turbinerna vilket i sin tur sätter snurr på kompressorn och fläkten bland annat. Vidare leds den varma gasen bakåt genom ett munstycke för att accelerera gaserna ytterligare så de får en högre hastighet. Sedan är det Newtons tredje lag som gäller och en kraft i färdriktningen för flygplanet erhålls.

Det var inte riktigt meningen att detta inlägg skulle bli en kort introduktion till hur en jetmotor fungerar, men så kan det bli ibland när man inte kan hejda sig. Kanske var det någon av er läsare som lärde sig något ändå? Ett populärt sett att beskriva en jetmotor kan göras med följande bild och text.

Fläkten suger in luften, kompressorn komprimerar den sedan förbränns bränslet och syret och sist så far gasen ut. Credit: Stanford edu

//Filip Jensen

 

Traineer från Siemens på besök!

Traineer från Siemens på besök!

Hej älskade bloggläsare!

Vi vill härmed meddela att vi haft vårt första arrangerade externa besök på GKN i Trollhättan! I onsdags kom en härlig grupp traineer från Siemens i Finspång till oss på GKN och vi var väldigt glada över att ha dem här. Vi presenterade våra företag och traineeprogram för varandra, och insåg att det fanns många likheter mellan våra två verksamheter, men också intressanta skillnader. Efteråt gav vi dem en rundvandring i delar av fabriken, där vi följde en produkt genom dess operationer och processer i verkstäderna.

Vi vill tacka för en riktigt trevlig eftermiddag, Sanna Alladin, Nicky Dahl Alfredsson, Nathalie Hideborg, Simon Täufer och Andreas Wedberg! Det var väldigt roligt att träffas, traineer emellan, och lära känna er!

Vi ser framemot en fortsätt kontakt, och förhoppningsvis ses vi snart i Finspång!

Traineer från GKN och Siemens: Torwards the future!
An American Abroad

An American Abroad

Hey blog readers! It’s Zenas Del Rosario—your friendly, neighborhood, American trainee. I’ve been in Sweden for about a month now and am proud to say that I’ve settled in just fine.

Flying in to Gothenburg from the US last month, I took no time before diving right into Swedish culture by taking in the sites. Shopping centers, museums, theme parks, OH MY! I was blown away by how beautiful the city looked. After an impromptu tour of Gothenburg by bus, I took a train through the countryside to my current home in Trollhättan. Thank goodness everyone here knows how to speak English! If not, I would have had a much harder time navigating my way around. I’m sad to say that I fell behind with my Swedish language lessons, but am happy that everyone here has been so accommodating. Other than the fact that the scenery is so much greener, Sweden feels just like California.

I took advantage of the weekend to unpack and explore Trollhatan to get my bearings, then started work at GKN Sweden that Monday, September 10th. Compared to GKN El Cajon, GKN Sweden is so much bigger. Walking around here is like roaming through a small city! An ID photoshoot, facility tour, and trainee meet-and-greet later, I was introduced to Workshop X and my coworkers in the Manufacturing Engineering Department. For those curious about what I’ll be working on, I’ll be using my expertise to support the GE New Product Introduction team as we troubleshoot problems, identify root causes, and work hard to fabricate shafts and rotors that MAKE THINGS FLY! The next 5 months here look to be exciting and full of learning opportunities. I’m ready to take on the challenges and perform at my very best!

Before signing out and flying on, I’d like to give props to the GKN staff and Graduate Trainee Network. The tips, tricks, and advice shared have been extremely helpful for assimilating into Swedish work culture and day-to-day life. For example, as the saying goes, “it never rains in Southern California.” If former El Cajon trainee, Nick Ninivaggi, hadn’t told me about the absolute need to buy a raincoat, I’d have been completely soaked through by now. Good golly, does it rain a lot around here! Bye until next time, readers.

Lunch with coworkers. Hi mom! Your boy’s doing well.
Uppstartsvecka Hemavdelning

Uppstartsvecka Hemavdelning

Goddag kära bloggläsare!

 

Jag heter Wictor Dörrich och min utbildningsbakgrund skiljer sig en del från de övriga traineerna. Området som jag är utbildad inom är mot affärsutveckling samt företagsekonomi istället för ingenjörs-området. Om du inte har läst om oss på våra personliga presentationer, är ni välkomna att utforska lite mer om oss HÄR.

Från och med mig har jag länge haft ett stort intresse för GKN Aerospace och när möjligheten tycktes utöva ett praktikprogram, tvekade jag inte. Det fyller mig med stor glädje att jag är bland fyra akademiker inom ekonomi som har gått in i praktikprogrammet hos GKN sedan starten (1986) och jag ser fram emot alla utmaningar och möjligheter som kommer att uppstå. Om jag inte har nämnt det innan, inom den korta tiden jag har varit hos GKN har jag träffat en stor mängd underbara människor, särskilt de personer i praktikanten som jag har haft privilegiet att lära känna på en djupare nivå. Dessutom har folket i de olika verkstäderna och kontoren fått mig stor inblick och råd, vilket jag är tacksam för nu. Jag förstår nu varför människor älskar denna plats och stanna här under en mycket lång tid.

“Tid flyger förbi när du har roligt”. Med detta citat kan definitivt definiera de första fyra och en halv veckorna. Det är redan 3 oktober och julen är i sikte. Mina kollegor uppskattar inte riktigt den extravaganta Jul-andan som jag har lika mycket men jag borde nog vara lite mer realistisk och förstå att det är ungefär 3 månader kvar … men ändå. Hur som helst har vi alla påbörjat den första 10 veckors-rotationen på våra hemavdelningar och avdelningen som jag är på heter Finans/Ekonomi. Mitt uppdrag är att bidra och lära mig så mycket som möjligt under den här tiden. Projektet som har tilldelats mig från min chef Alexander Andersson är att utveckla en eftermarknadsberäkningsmodell för ett av våra risk- och intäktsprogram. För mig är det så spännande som det kan bli, men jag hoppas bara att tiden kommer att vara i min favör! För de övriga traineerna har de placerats på olika nyckelområden med avseende på deras spetskompetens.

  • Nina Nordberg har sin hemavdelning på Lean & Logistik, och hennes mentor och chef är Maria Persson. Hon kommer arbeta med 5S och arbetssätt för system, struktur och visualisering. Hon kommer dessutom arbeta med SOLV, som är en optimeringsmodell för produktionsplanering.
  • Amanda Dalstam har sin hemavdelning på Rymd i X-verkstaden med sin mentor samt chef Marcus Andersson. Hennes projekt kommer att omfatta att förbättra tillverkningstekniken med SWAN-teamet för dess munstycke. Hennes huvudsakliga uppdrag är att producera en riskanalys som kommer att fungera som grund för kontinuerlig förbättring i produktion.
    • Filip Jensen har sin hemavdelning inom Rotors, under ledning av Rikard Nedar. På grund av sin expertis inom rymdteknik och instrumentation kommer han att arbeta nära Space RU & Prometheus-projektet.
    • Emelie Rönnbäck har sin hemavdelning inom Motorutveckling på Försvars- och Militäravdelningen. Hon kommer att arbeta med ett projekt som omfattar att utveckla RM12-motorn. Detta kommer att ske under ledning av Christian Lundh.

Som ni kan se har vi en spännande tid framför oss med mycket att lära. De kommande 10 veckorna kommer att spenderas på dessa ovan-nämnda projekt samt olika sidoprojekt i samband med trainee-programmet. Vi kommer att vara mer ingående i de kommande inläggen om hur det går för oss och vad vi gör. Det blir lättare att ge en mer specifik bild av arbetet när vi är lite mer “varma i kläderna”. Fortfarande väntar vi ivrigt på vårt kollektiva traineeprojekt som kommer att fortgå under de kommande 9 månaderna här i Trollhättan och vi kommer att nämna mer om det när vi vet vad det kommer att bli mer explicit.

Det var allt för mig den här gången, hoppas ni njöt av att läsa om oss och hur vår nuvarande situation ser ut. Vi ser fram emot att dela med oss av många fler intressanta och fängslande händelser här på GKN.

Vi hörs!

Första aktivitetsveckan gjord.

Första aktivitetsveckan gjord.

Den fjärde veckan av traineeprogrammet är en så kallad aktivitetsvecka där vi får möjligheten att besöka olika företag och även stärka gruppens gemenskap med lite teambuilding. Denna vecka var förra veckan, vilket betyder en väldigt fullspäckad aktivitetsvecka med flera studiebesök på olika företag och avslutades med två dagar på Bohusgården med lite ledarskapsutbildningar.  

Måndagen startades tidigt med en bilfärd (där Filip hittade sin favoritplats i mittensätet) upp till Kongsberg i Norge för ett besök på GKN Aerospace Norway. De har närmare 500 anställda och vi fick äran att träffa Håvard Norum, chefen över teknikavdelningen samt två masterstudenter som gör halva sin utbildning på GKN. Vi fick ett väldigt bra bemötande och lärde oss mycket om deras verksamhet och produktion av olika komponenter till olika flygmotorer. Superintressant att se och få höra hur de har det där.

Studiebesök på GKN Aerospace Norway i Kongsberg.

Tisdagen startades även denna med en lång bilfärd, från Kongsberg ner till Göteborg där ett studiebesök på SKF stod på schemat. SKF är ett teknikföretag som huvudsakligen designar och tillverkar olika lager; kullager, rullager samt glidlager till flera olika industrier och användningsområden. Där fick vi bland annat se deras produktion och att delar av den har blivit väldigt automatiserad med robotar och självkörande truckar. Supercoolt! Vi hade även en pratstund med Anneli Sundblom som berättade om sin resa i företaget och tips och trix som vi kan tänka på i vår karriär.

Studiebesök på SKF i Göteborg.
Studiebesök på SKF i Göteborg.

Onsdagens första besök blev på Volvo Cars i Göteborg och verkstadsturen med blå tåget, där vi fick följa med ute i produktionen och se hur automatiserad den är med alla deras robotar som är fler än anställda i den verkstaden.

Sedan fick vi besöka deras Brand Experience Centre där vi fick se och höra deras innovationer som gör livet bättre och enklare och man blev riktigt sugen på att skaffa sig en ny fin Volvo. Bara att börja spara! Där fick vi också reda på att vi har en bäbiselefant mitt bland oss, Wictor, om han skulle krocka i en viss hastighet. 

Studiebesök på Volvo Cars Brand Experience Centre i Göteborg.

Sist på Volvo fick vi besöka deras eftermarknad och se deras gigantiska lager men som nu börjar bli för litet med alla deras produkter. Intressant att få se hur logistiken fungerar där och alla truckar som är i rörelse. Kändes som en motorväg med truckar, ett under att de inte krockar!

Dagen tog inte slut där, utan vi besökte även Aeroseum i Göteborg där vi bland annat fick se flera olika stridsflygplan genom tiderna och dess historia. Barnasinnet visade sig hos alla då det blev mycket lek och skoj.

Besök på Aeroseum i Göteborg.

De sista två dagarna spenderades i Bohusgården där vi fick utbildning i grupp och ledarskap. Där utfördes även det traditionella trainee-dopet i havet som i år gjordes i ett stormigt och kallt hav. Nu när man smält denna intensiva vecka så börjar första rotationen på våra hemavdelningar, där i mitt fall blir på den militära sidan där jag ska få prova på konstruktionsuppdrag på motorn RM12. Kanonkul!!

Taggad grupp innan trainee-dopet.

Hade gött! Haj!