JAS 39 Gripen + SIMULATOR

JAS 39 Gripen + SIMULATOR

Många av er känner säkerligen till att vi tillverkar och underhåller RM12-motorn till JAS Gripen. RM12 är en utveckling av General Electrics F404-400 som även sitter i flera andra flygplan, bland annat i F-18 och Singapore Super Skyhawk. Det finns fler samarbeten, till exempel tillverkar vårt kompositföretag ACAB detaljer till SAAB. Det är faktiskt så att SAAB står för runt 60% av omsättning hos ACAB.

JAS-39-Gripen-02
Det berömda JAS 39 Gripen

Det fanns helt enkelt många anledingar till varför vi hade bokat in ett studiebesök på SAAB i Linköping. Det är omåttligt populärt att besöka detta anrika Svenska företag – och det kan man lätt förstå. Vi fick en gedigen rundvandring i SAABs verkstäder. En senior montör på Gripens slutmontering berättade detaljerat om hur man bygger ett stridsflygplan och vilken kompetens som krävs. Det är tydligen så att dessa välutbildade herrar (för några damer syntes tyvärr inte till) inte ens får resa tillsammans när de är ute på turné med sitt älskade plan. Ni vet ju vad som hände med polens regering

Vad gör man mer på SAAB då? Jo, på SAAB structures så tillverkar man vingbalkar till den civila marknaden. Det är faktiskt så osannolikt att man tillverkar leading edge sparse till Airbus A350 och vi på GKN tillverkar trailing edge till samma plan och att vi traineer har varit i England för att se även denna tillverkningen. 

Något av det absolut häftigaste man kan göra är att flyga ett stridsflygplan. Något av det absolut häftigaste man kan göra förutom att flyga ett stridsflygplan är att flyga ett stridflygplan i en dome. Det fick vi äran att göra. Kabinen i simulatorn är en måttriktig attrapp av en Gripenkabin och instrumentutrustningen är identisk med den som finns i den senaste Gripenversionen, 39 C. Domen har en 240 graders sfärisk vy uppbygd av 8 projektorer. Graden av realismär total! Typ. Ingen gravitation eller 3D effekt har hittills gått att simulera förvisso. Det är inte med liten stolthet jag vill nämna att jag lyckades starta, loopa, träffa ett vindkraftverka med IR-robot RB74 (Sidewinder), provskjuta med 27mm Mauser BK automatkanon och dessutom landa planet med en roll på inflygningen. Ingen hjälp what-so-ever. Ok, nog med skryt. Det är faktiskt inte så svårt som det låter (det är nästan så att min respekt för stridspiloterna har minskat en aning). Alla i gruppen lyckades med dessa konststycken även om vissa krävde ett par försök efter märkliga krascher (läs Henke).

JTI0325
Liknande simulator som den på SAAB

Allt väl.   

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.