Browsed by
Månad: mars 2016

Piggare vardag

Piggare vardag

Påsken har passerat och vi traineer är inne på sista praktikperioden i Thn innan vi åker iväg på utlandspraktik. För mig och övriga traineer som ska till USA (Mikael och Sofie) innebär det bland annat besök på Amerikanska ambassaden i Stockholm för att få visum samtidigt som vi alla i gruppen jobbar på med vårt traineeprojekt och alla individuellt jobbar på våra praktikplatser. Jag befinner mig på samma praktikplats som förra perioden, på Engineering. Som ni kanske förstår så är det full fart här på kontoret och mycket ska hinnas ”knytas ihop” innan jag och Mikael sätter oss på flygplanet som ska ta oss till våra tre månader av äventyr och mycket ny kunskap på den Amerikanska västkusten. Vid tider som denna när allt går väldigt fort och mycket händer på samma gång så blir det viktigt för mig att jag får tid att träna. Just träningsmöjligheter är något som GKN är bra på. På området finns det ett gym, samt möjlighet till olika instruktörsledda pass såsom Spinning, Yoga och jympa med Friskis & svettis. Det finns även möjlighet att spela innebandy eller utöva annan valfri sport i gymnastikhallen som alla anställda kan boka. Själv är jag med i en grupp som heter ”Piggare vardag”, varje tisdagskväll är vi ute och löptränar, ca 15st. Det kan kännas lite jobbigt när man på tisdag em sitter på kontoret och ska ta sig ut och springa men det är alltid lika skönt när man väl har fått på sig löparskorna och kommit ut. Tack vare GKNs skidsektion kommer jag även att få årets andra skidsemester tillsammans med bland annat Daniel och Mikael nästa helg då bussen tar oss till Hemsedal för några dagar på skidorna i backen. På GKN finns det helt enkelt få ursäkter till att inte röra på sig.

 

Till er som har blivit inbjudna till vår trainee-uttagning på GKN vill jag önska lycka till, planeringen och förberedelserna inför era dagar här är i full gång! Vi kanske ses i Trollhättan.

 

Framtidens produktion

Framtidens produktion

Produktionsmetoder och processer är i ständig utveckling. Nya teknologier och innovationer möjliggör effektivare och säkrare produktion samtidigt som det blir möjligt att tillverka mer och mer komplexa produkter. Inom GKN ligger vi i framkant inom områden såsom Additive Manufacturing och är alltid öppna för att investera i utrustning som förbättrar de anställdas hälsa och säkerhet då detta är företagets högsta prioritet. Nedan återfinns några trender och framtidsutsikter inom industriell produktion.

Additive Manufacturing har under de senaste åren varit en het och upphaussad produktionsmetod som förväntas revolutionera delar av den tillverkande industrin. Metoden möjliggör tillverkning av komplexa strukturer, vilket öppnar upp nya, tidigare otänkbara, möjligheter för konstruktörer och designers. GKN satsar stort på utveckling av denna teknologi, speciellt i Filton i Storbritannien där företagets center of excellence för Additive Manufacturing är stationerat. Detta för att påskynda utvecklingen av teknologin och för att vara väl förberedda när efterfrågan av detaljer tillverkade via metoden på allvar tilltar.

Automatisering av industriell produktion är något som har pågått under en längre tid. Alltifrån löpande band till svetsande robotar har intagit verkstäderna genom åren och underlättat de anställdas arbetsuppgifter. Hitintills har robotarna oftast fått arbeta ostört i väl avgränsade burar för att inte riskera att orsaka någon skada. Den nutida utvecklingen går emellertid mot att avlägsna burarna och låta robotarna interagera med människan. Detta betyder att människor och robotar kan hjälpas åt och parallellt utföra arbete på en detalj. För att upprätthålla säkerheten är roboten utrustad med exempelvis kameror och sensorer och har således koll på sin omgivning samtidigt som den anställde kan kommunicera med roboten via till exempel handrörelser.

Säkerhet och hälsa är som tidigare nämnt viktigt för GKN, varför exempelvis skyddskor och skyddsglasögon krävs för att få vistas i våra verkstäder. För att undvika utslitningsskador anordnas utbildningar i bland annat lyftteknik samtidigt som arbetsbänkar och dylikt anpassas för att uppnå så bra ergonomi som möjligt. Dock finns det förbättringspotential inom detta område precis som det finns inom de flesta andra områden. En lösning på utslitningsskadeproblematiken som några företag försöker marknadsföra och utveckla är så kallade exoskelett. Ett exoskelett kan beskrivas som en utanpåliggande mekanisk struktur som fästes på kroppen. Skelettet är utformat för att följa kroppens rörelser och assistera vid exempelvis tunga lyft så att inte ländryggen slits ut. Små motorer ser till att gripa in när kraft behövs och underlättar helt enkelt den mänskliga rörelsen.

Sammantaget ser det ut som att den snabba utvecklingstakten och fokuset på automation inom produktionsområdet kommer att hålla i sig, och robotar kommer bli en allt vanligare syn, både i mänsklig och ej mänsklig skepnad.

Illustration av Panasonics variant av exoskelett
Illustration av Panasonics variant av exoskelett
IGEday på GKN 2016

IGEday på GKN 2016

Under fredagen har vi medverkat i ett projekt som heter IGEday, Introduce a Girl to Engineering-day. Ett projekt initierat av kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter. En dag som har planerats under flera veckor här på GKN.

Vi har under dagen välkomnat ca 60 stycken tjejer från gymnasiet som under förmiddagen har fått höra om hur det är att jobba som ingenjör på ett tekniktungt företag i flygbranschen. Tjejerna har även i mindre grupper fått prova på arbetet som ingenjör. En grupp fick gå på rundvandring i produktion och introduceras till arbetet som Manufacturing Engineer. Grupp nummer två fick följa med till Materiallabbet och se vilken typ av arbete som görs av våra materialingenjörer . Den tredje gruppen fick en introduktion till det arbete som görs inom design med både hållf- och CFD-beräkningar samt CAD, övningen avslutades även med att tjejerna fick testa på hur det är att jobba i CAD. Det blev en riktigt bra ”girl-power” dag som avslutades med lunch innan tjejerna var klara hos oss på GKN. Vi ingenjörer är mycket nöjda med dagen och hoppas att alla tjejer på gymnasiet också är det!

Jag tackar alla inblandade på GKN för stöd och engagemang. Nedan ser ni en bild p några av våra egna tjejer här på företaget som medverkade under dagen.

gruppbildIGEday2016

Efter en galet intensiv vecka tackar denna traineen för sig och börjar ladda inför helgen som bjuder på ett kärt återseende av studiestaden på östkusten.

 

Personlig utveckling i internationell miljö

Personlig utveckling i internationell miljö

Nu är vi äntligen tillbaka på kontoret efter två veckor på resande fot. I London sa vi adjö till de övriga traineerna och sedan fortsatte jag och Daniel vår resa på egen hand till staden Stratford-Upon-Avon (också känd som William Shakespeares födelseort). Där vi under den senaste veckan har haft ledarskapsutbildning med traineerna från det globala programmet. Det kändes skönt att faktiskt få sänka tempot lite och spendera 5 dagar på samma hotell efter allt resande veckan innan, men så mycket vila blev det inte 😉

Varför är det viktigt för oss med ledarskapsutbildning? Jo, under vår tredje rotation (om ca 7 månader) kommer vi få möjligheten att leda ett team och då är det givetvis bra att ha en uppfattning om vad som är viktigt att tänka på. Därför fick vi just detta, möjligheten att förstå sig själv och sina värderingar som sedan återspeglas i ditt sätt att leda människor, vikten att ha en positiv självuppfattning, hantering av EQ samt dina styrkor och svagheter. Det var precis vad den första dagen handlade om ”Leading yourself”.

Onsdagen bjöd på ett litet annan fokus där vi istället fokuserade på ”Leading others”. Vi började dagen man att hitta metoder som kan hjälpa dig att prioritera dina och ditt teams arbetsuppgifter. Efter att man har hittat sina prioriteringar är det självklart viktigt att fundera över, vem är manad nog att utföra uppgiften? Detta ledde oss därför vidare in på hur man ska delegera uppgifter och vem som kan tänkas vara lämplig för denna, låter enkelt va? Med det finns fortfarande områden som är viktiga fundera över när man har delegerat en uppgift, att stötta och ge support i arbetet. Detta kan göras på flera olika sätt men något som är fundamentalt genom hela processen är att bidra med coachning och feedback.

Coachning är en väldigt effektiv metod att använda för att hjälpa en person att hitta en väg att gå genom självreflektion där coachen uppskattningsvis ställer frågor 30 % av tiden för att skapa förutsättning för självreflektionen. Vid detta tillfälle fick vi möjligheten att både coacha och bli coachade runt ett problem som vi upplevde i arbetet och det var otroligt hur mycket hjälp man kunde få bara genom att ställa de rätta frågorna. Är du mer intresserad av detta koncept så tycker vi att du ska kolla in Grow-modellen vilken kan hjälpa dig att lägga upp en struktur för ett coaching-samtal.

Avslutningsvis fick vi också möjlighet att träna på att ge feedback baserat på prestationer från arbetslivet. Något som vi inte hade räknat med är hur känslorna kommer tillbaka när man försöker återskapa den situation som har uppstått på arbetet. Feedback är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma prestationer om det görs på rätt sätt. Om du är intresserad av att veta mer om att ge feedback så kolla gärna in länken Feedback 🙂

Möte med Nigel Stein, CEO GKN Plc.

Möte med Nigel Stein, CEO GKN Plc.

På torsdagen under vår studiebesöksvecka var det dags för vårt möte med Nigel Stien, CEO för GKN Plc på GKN’s kontor Pall Mall i London. Vi hade ett väldigt avslappnat, intressant och givande möte med Nigel där vi fick höra om hans karriär, hur hans resa har sett ut och vilka vändningar den har tagit. Nigel poängterade hur viktigt det är att ta de chanser som ges, att allt inte går att förutspå och planera utan att möjligheterna kommer att komma, det gäller att ha tålamod. Han poängterande även vikten av att göra det som man gör för stunden så bra man bara kan. Vidare diskuterade vi mycket kring ledarskap och vikten av en balans i livet, något jag personligen tror är otroligt viktigt och avgörande i längden (men att det tyvärr är lättare att säga än att faktiskt utföra i praktiken). Förutom detta pratade vi mycket om framtida frågor, såsom var GKN står om några år, vilka utmaningar som Nigel ser med företaget och Aerospace industrin i allmänhet.

Ett ämne som berör mig extra mycket är hur man som företag lockar kvinnor till ingenjörsyrket, vilket blev tydligt att det även var en fråga som Nigel brann lite extra för. Något som märktes under hela studiebesöksresan var att vi i Sverige har kommit relativt långt i den frågan, här på GKN i Trollhättan är man sällan ensam tjej i rummet – även om majoriteten fortfarande är män. För mig är det viktigt och skönt att höra att ledningen, även på en så hög nivå, värdesätter jämställdhet och är beredd att jobba aktivt inom den frågan.

Efter en intensiv studiebesöksvecka som gick alldeles för snabbt och var otroligt rolig är vi nu tillbaka i verkligheten i Trollhättan igen och jag har precis påbörjat min sista praktikperiod i Trollhättan innan det bär av på utlandspraktik – men mer om det senare.

Jag väljer att avsluta med ett citat från Nigel Stein:

”Enjoy what you are doing. You need to love your whole life.”

Vingstrukturer och Additiv Tillverkning (aka Englandsresan del 2)

Vingstrukturer och Additiv Tillverkning (aka Englandsresan del 2)

790px-Wing_structure_-_spar_svg
Vingbalken är viktig och lång och röd i bild

Här har du en annan del av historien om vår resa till och igenom England. Första besöket var på Western Approach, GKN-siten i utkanten av Bristol i västra England. Där fick vi se deras produktion av vingbalkar, i rymliga fabrikslokaler och nya maskiner. Vingbalkar är lastbärande strukturer i vingar, som du kan se i bilden till höger. När vi var där handlade produktionen om komponenter till Airbus nya A350-program och till det militära transportflygplanet A400M Atlas (turboprop).

Tillverkningen av vingbalkarna börjar med en tillverkningsmetod som kallas Advanced Fiber Placement (AFP), i vilken knippen av epoxy-indränkta kolfiber placeras på en mall av en robot. Lager på lager byggs produkten upp med förstärkning där det krävs och med minimerad vikt som resultat. För att ta bort porositet och öka vidhäftningen mellan fibrer och epoxy, används en trycksatt ugn (en autoklav) för härdningen av detaljen. Efter inspektion för att upptäcka eventuella defekter, skyddas kompositen av ett lager färg.

AFP
Advanced Fiber Placement framställer vingbalk (Källa: GKN Aerospace)

Kompositbalkarna bearbetas sedan till bestämda mått och borras för monteringen av anslutande komponenter, så som landningsställskonsoler och vingklaffsfästen. Monteringen undviker fasta fixturer som vanligen används för så stora delar. Istället, tillåter mobila formar produkterna att åka fram längs golvet mellan de olika stationerna och sparar på så sätt antalet maskiner och annat som behövs.

Vingspryglar är också viktiga och röda i bild
Vingspryglar är också viktiga och röda i bild

En annan fabrik och besök i Bristol (rättare sagt Filton) arbetar, på liknande sätt som Western Approach, med produktion och montering av vingstrukturer. I Filton tillverkar man ving-spryglar, de komponenter som, tvärgående mot vingbalkarna, ger vingen dess profil (se vänster). Spryglarna bearbetas fram ur tjocka plåtar med hjälp av CNC-fräsar. Resultatet blir tunna plåtstrukturer med inbyggda, styvande ribbor för att hålla nere vikten.

Det kostsamma men nödvändiga materialsvinnet och de långa bearbetningstiderna, har väckt intresse för en tillverkningsteknik som varit i ropet på sistone. 3D-skrivning eller Additiv Tillverkning, som den mindre populistiskt brukar kallas, erbjuder möjlighet att bygga ribbor direkt på plåt, och skulle därför kunna spara material och bearbetning jämfört med konventionella metoder. Investeringar på Filton-siten har gjord denne till hemvist för delar av GKNs forskning på området (Centre of Excellence). Vi blir visade modeller av befintliga produkter (nedan) som omkonstruerats och tillverkats med de nya maskinerna. I sig tycks komponenterna vara optimerade, men för att utnyttja tekniken till fullo krävs att ömsesidigt beroende detaljer också konstrueras om, rättare sagt hela flygplanet.

Detalj vars vikt reducerats med viss tillverkningsmetod (Källa: GKN Aerospace)
Detalj vars vikt reducerats med viss tillverkningsmetod (Källa: GKN Aerospace)

Sista besöket för resan var på Imperial College där man på avdelningen för Aeronautik bedriver forskning på Additiv Tillverkning. Vi fick träffa Dr Francesco Montomoli, Dr Rob Hewson och några av deras doktorander, som presenterade pågående forskning i ämnet. Deras arbete handlar om konstruktion och tillverkning av flyg- och rymdprodukter med Additiv Tillverkning, men också utvecklingen av program som frångår konstruktionsbegränsningar, som definierats av äldre tillverkningssätt. Med nya möjligheter kanske lösningar på framtida problem (konstruktionen av flygplan) kan komma ur Additiv Tillverkning.

Ljus framtid påminner lite om Beethoven (eller Emil+Alfreds tvål+två hyss på samme dag)
Spännande framtid påminner lite om Beethoven (och/eller Emil+Alfreds tvål+två hyss på samme dag)
Studiebesök på GKN Driveline i Birmingham

Studiebesök på GKN Driveline i Birmingham

Som Gustav skrev om i tidigare inlägg så var vi traineer iväg förra veckan på en studiebesöksvecka. Efter besöket på Airbus i Toulouse flög vi över till England och vår första anhalt Bristol. Under tisdagen gjorde vi en dagstur till Birmingham där vi besökte GKN Driveline Birmingham. Här möttes vi upp av Alicia Wilson, HR, och Niel Geldard-Williams, Plant Director GKN Birmingham. Niel höll en presentation om Driveline i allmänhet och mer detaljerat om fabriken i Birmingham där det tillverkas drivaxlar och kardanaxlar till flertalet olika biltillverkare världen över. Vi fick lära oss mer om både hur de fungerar, dess funktion samt hur tillverkningsprocessen går till.

En kardanaxel tillverkad av GKN Birmingham.
En kardanaxel tillverkad av GKN Birmingham.

Vi fick en rundtur i fabriken där vi fick möjlighet att se hur axlarna tillverkades, från att komma in som stålstänger till färdiga driv/kardanaxlar. Fabriken i Birmingham är en modern fabrik där det tillverkas totalt omkring 53 000 axlar i veckan i 98 olika versioner. Det var väldigt kul att se och framförallt intressant att se skillnaderna mellan en högvolymsproduktion jämfört med vår lågvolymsproduktion här i Trollhättan.

Ett gäng glada traineer som tackar GKN Driveline Birmingham för ett intressant och spännande besök!
Ett gäng glada traineer som tackar GKN Driveline Birmingham för ett intressant och spännande besök!
Blogg time,

Blogg time,

Trainees at Airbus
Trainees at Airbus

Nu är Traineegänget hemma från en rundresa i Frankrike & England. Vi har gjort många spännande besök. Airbus, Filton, Bristol, Birmingham, London, Imperial College samt Pall Mall där vi samtalade med GKN Plc´s VD.

Jag ska berätta lite mer om Airbus besöket. Fredagen den 29 mars besökte vi Airbus i Toulouse en gigantisk anläggning där gör dem slutmonteringen av nyproducerade flygplan och säljer till kund T.ex. SAS.

I Toulouse ligger Airbus Group huvudkontor, som omfattar många stöd och strategiska funktioner (kundrelationer, inköp, personal, marknadsföring, försäljning, kommunikation och finans).

Vi blev väl mottagna av Technical Executive Assistant to SVP – Head of A350XWB Central Program Management. Vi fick en uppdatering utav A350 programmet hot och möjligheter. En snabb dragning av GKN svårigheter som leverantör till Airbus i nämnt program hans med innan vi gick ut och tittade på monteringen utav flygplanet A350 – 900/-1000 två olika storleksmodeller. Efter det gick vi en rundvandring i deras testanläggning där dem testar mjukvara samt hårdvara i simulatorer. En rigg kallas ”Ironbird” är en slags hårdvara simulator där de testar vingarnas hållbarhet bl.a., genom väldigt tuffa påfrestningar.

Toulouse är också en plats för många Airbus programindelningar. Det är produktionsplats för bl.a. A320, A350 och A330, med anläggningar avsedda för kabininredning och målning, och även hem till A380 slutmonteringslinje. Airbus har ett brett utbud av operationer i Toulouse: allmän konstruktion, system och test integration, definition av strukturer, strukturell testning, materielutvecklingsprocesser, system, flygprover, arkitektur och allmän utformning, beräkning samt flygplanslackering och leverans.

Airbus Training Center erbjuder också många utbildningsmöjligheter för flygpersonal, underhållspersonal, kabinpersonal och prestanda och operativ personal.

Den som är sugen på att uppleva liknande sak så tar faktiskt Toulouse anläggningen emot turister.