Browsed by
Månad: november 2016

ARMADA

ARMADA

Som de flesta av er säkert redan vet har universiteten runt om i landet arbetsmarknadsmässor där studenterna möter representanter för olika företag. GKN brukar vara närvarande på många av dessa mässor för att locka studenter till sommarjobb, exjobb, traineetjänster och ”vanliga” tjänster.

Först ut för denna säsong är Armada som hålls av KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm idag och imorgon (22-23 november). På plats har vi Linn och Sofie som var traineer fram till i somras. De kan berätta massor om företaget och alla olika vägar som finns att gå för att få jobba på ett företag i en av de coolaste branscherna!

Har ni vägarna förbi tycker jag absolut att ni ska stanna och prata med dem. Se bara så trevliga de ser ut! 🙂

armada

thinkSAFE!

thinkSAFE!

Att kvalitet, och därmed säkerhet, hos tillverkade produkter är högsta prioritet inom flygbranschen är naturligtvis en självklarhet. Lika självklar är också prioriteringen av säkerheten för alla oss anställda inom företaget!

capture

GKN plc. har ett koncept benämnt thinkSAFE! som syftar till att sprida information om tänkbara risker och vad som kan göras för att så långt som möjligt undvika dessa. Konceptet omfattar allt från säkra lyft och maskiner i rörelse, via kemikalie-, energi- och miljöpolicys till ergonomi och socialt välbefinnande. Informationen sprids med hjälp av anslagstavlor i verkstads- och kontorsutrymmen, e-broschyrer och informationsvideos samt dragningar vid avdelningsmöten. Målet är att skapa en medvetenhet och ett beteende som leder oss fram till ett fullständigt eliminerande av olyckor. Inom området finns även begreppet don´t WALK BY! som uppmuntrar alla medarbetare att rapportera så kallade tillbud, vilket är oplanerade händelser som inte orsakade person- eller materialskada men som skulle kunna ha gjort det. Att denna tillbudsrapportering är mycket viktig för att proaktivt förhindra verkliga olyckor poängteras exempelvis genom att vi som anställda i år belönas med en lönebonus om tillräckligt många sådana risker identifieras och rapporteras inom företaget som helhet.

En annan viktig del i att öka medvetenheten och säkerhetstänket på företaget är de många internutbildningar som vi anställda får genomgå. Det är exempelvis ett krav att alla som arbetar inom produktionen, bland flera andra utbildningar, skall ha genomgått kurserna Säkra stopp och Säkra lyft. Eftersom jag utbildas till att bli certifierad produktionstekniker omfattas också jag av dessa krav och jag har därför i förra veckan gått kursen Säkra stopp. Om en vecka är det dags för kursen Säkra lyft, som innehåller ett praktiskt moment med ledstaplarhantering och vi får väl hoppas att jag då har bättre koll på säkerheten än stackars Klaus i denna länks ganska så komiska tyska utbildningsfilm!

Neil Irwin – Första gästinlägget

Neil Irwin – Första gästinlägget

Hej igen

Nu har det blivit dags för ett gästinlägg av vår traineekollega Neil som precis har startat sin första period på det Internationella Programmet här i Trollhättan. Nedan har översatts med hjälp av Niclas Persson.

Neil Irwin
Neil Irwin

Hej käre läsare, mitt namn är Neil och jag är den tredje traineen från det internationella trainee programmet (IGP), tillsammans med Malin och David. I detta blogginlägg tänkte jag berätta mer om min bakgrund, hur jag har hamnat här i trollhättan samt mina första intryck av att komma till sverige.

Först en liten bakgrund till hur jag har hamnat här, jag är ursprungligen från London, England, där jag studerade M.sc. inom fysik på University of Southhampton. Efter min examen så flyttade jag till Isle of Wight för att arbeta för GKN Cowes i ett praktikprogram som pågick i ett år. Här arbetade jag på CATL, ett samarbete inom komposittillverkning som bildades för att framställa ett fläktsystem för kolfiberkomposit till framtida Rolls-Royce turbofläktmotorer, som t.ex. Ultrafan. Min roll inom CATL var inom mätning och inspektion, där jag arbetade med att analysera och förbättra mätsystemen inom anläggningen. Jag arbetade även med hur man skall utforma och planera inspektionen i tillverkningssekvenserna. Jag trivdes verkligen i denna roll eftersom jag fick komma i nära kontakt med väldigt många olika människor inom CATL, och jag hade förmånen att få vara del av ett väldigt duktigt och roligt team.

Jag kom till Sverige för drygt 3 veckor sedan för att starta min första 6 månaders praktikperiod. Anledningen till att jag sökte just hit var att jag var väldigt intresserad av att göra min första period inom ett tekniskt område inom rymdavdelningen av GKN, samtidigt som Trollhättan var en utmärkt första plats för att komma i kontakt med några av de andra traineerna. Min roll här är inom ett aerodynamiskt team, i rymdprogramet där vi arbetar med rotor avdelningen. Jag arbetar därmed inom Vinci projeketet,vilket är ett nytt motorprogram för ESA’s kommande Ariane 6 raket.

Än så länge har jag verkligen uppskattat att flytta till Sverige, det har varit många nya upplevelser så jag tänkte passa på att lyfta fram en topplista över dem bästa upplevelserna hittills:

  1. Att spela Innebandy
  2. Se Frölunda mot Skellefteå spela hockey i Scandinavium, Göteborg (tills nästa gång skall jag försöka lära mig alla regler)
  3. Fredagsfika
  4. Äta tacos på fredagar – Denna upplevelse var jag verkligen oförberedd på
  5. Afterworks
  6. Min första lektion i svenska
  7. Ärtsoppa med Pannkakor
  8. Att promenera i naturen runtomkring Trollhättan
  9. Hur starkt svenskt kaffe är
  10. Att äta pepparkakor – Jag kan inte sluta

Och så den sämsta upptäckten

  1. Hur dyrt det är med öl på restauranger och barer

 

Jag ser verkligen fram emot resten av min tid här i Sverige. Fortsätt följ bloggen så skall jag snart skriva igen för att berätta mer om hur detta äventyr fortsätter. Vem vet, kanske blir mitt nästa inlägg på svenska!

 

Ses snart igen!

Neil

Interna möten och praktikperioder

Interna möten och praktikperioder

Hej Igen

Som Emelie nämnde i tidigare inlägg så var vi traineer med och arbetade som olika roller av domare i delfinalen av First Lego League. Det var en mycket givande uppgift och det var oerhört roligt och spännande att se hur duktiga dessa unga elever var. Vinnare blev slutligen laget Oh Deer, som hade en innovativ och spännande lösning för dagens problem med viltolyckor i trafiken.

first-lego-league
Traineerna som domare i First Lego League

 

Nu när vi blivit lite varma i kläderna på våra hemmaavdelningar, och börjat få fördjupad insikt i hur företaget arbetar så har det blivit dags att starta nästa kategori av aktiviteter för traineerna – nämligen interna möten.

Även om vi har tjuvstartat genom att få träffa flera personer och organisationsfunktioner när vi var nya på företaget så skall vi nu sätta igång med att träffa olika individer runt om i organisationen för att skapa oss själva en bred översikt av organisationen samt skapa oss ett värdefullt internt kontaktnät. Vi traineers skall de kommande 4 månandera träffa flera olika personer i företaget där vi får möjlighet att prata mer informellt om deras avdelningar, arbetsuppgifter men även möjlighet att få djupare förståelse för personerna som individer, och hur deras resa har sett ut för att ta sig dit det är idag. Denna möjlighet är väldigt värdefull för oss, då det ger oss en unik chans att lära känna hela organisationen och få en djupare förståelse för hur arbetet vi som företag är organiserat och förverkligas. Vi kommer att få möjlighet att träffa ca 30-40 personer under de kommande 3-4 månaderna här på GKN Aerospace Sweden i Trollhättan, och projektet avslutas med att vi skall ha skapat oss tillräckligt goda insikter för att senare i februari resa över till England och träffa Nigel Stein (CEO GKN Plc) och Kevin Cummings (CEO GKN Aerospace) för att tala om GKN från ett företagsledningsperspektiv. Detta känns för oss traineer som ett stort privilegie och starten på en otroligt lärorik resa.

Avslutningsvis kan jag även nämna att vi traineer har börjat att fila på vart våra nästa praktikperioder skall äga rum. Som ni säkert redan vet så skall vi traineer genomföra 4 st praktikperioder fördelade med 10 veckor för varje period. När man väljer sina praktikperioder så känns möjligheterna oändliga här på GKN, eftersom vi som företag designar, tillverkar och bedriver forskning inom allt möjligt som har med aeroindustrin att göra. För mig personligen var detta ett väldigt lockande attribut när jag sökte till traineeprogrammet, för att det öppnar för så stora möjligheter att testa arbetsroller som annars skulle vara väldigt svåra att nå. Så då kanske ni undrar vart jag skall vara? I nuläget arbetar vi på att jag skall få komma närmare produktion och rollen som CME (Chief Manufacturing Engineer)  och arbeta med ett spännande kvalitetsprojekt där vi strävar efter att eliminera avvikelser. Jag fick upp ögonen för denna spännande avdelning efter att jag var på en mycket intressant föreläsning på training days, där de arbetar med två av mina största intressen, teknik och kvalité, och jag har tillsammans med chefer nu sett över möjligheterna för vad det kan finnas för spännande projekt att arbeta med där.

 

På återseende!

Niclas Persson

 

First Lego League

First Lego League

Nu på lördag (12 november) är det en himla rolig tävling som går av stapeln på Innovatum här i Trollhättan – Regionfinalen i First Lego League. Det är lag med åttondeklassare som under hösten arbetat med ett projekt och på lördag ska lagen visa upp sina projekt och tävla mot varandra. Projektet är uppdelat i tre delar; en forskningsdel där de har definierat och löst ett problem, en marknadsförings- och samarbetsdel där de ska marknadsföra sin lösning på bästa sätt och visa att de är duktiga på att samarbeta samt en teknikdel. Teknikdelen innebär att lagen har utvecklat, byggt och programmerat legorobotar som under tävlingsdagen ska genomföra olika uppdrag och tävla mot varandra i matcher. Mer om First Lego League kan du läsa om här: http://www.innovatum.se/aktiviteter/regionfinal-first-lego-league/

lego-robotGKN Aerospace är med och sponsrar Team Cookies, som är med och tävlar på lördag. Mer om laget kan du läsa på deras Facebooksida: https://www.facebook.com/TeamCookiesFLL/?fref=ts. Några av oss traineer kommer finnas på plats under dagen och vi ser fram emot att få bli imponerade av dessa duktiga åttondeklassare! Det kommer nog bli riktigt kul och vi kommer säkerligen berätta mer om dagen i efterhand.

Nu under vecka 45 pågår även TOPP-veckan, då alla nior i området samlas på Innovatum för att få en inblick i näringslivet i Trollhättan, bland annat genom att lyssna på olika företag om presenterar sig och sin verksamhet. Även här är vi traineer med på ett hörn då vi berättar om GKN för eleverna. Vi hoppas kunna inspirera niorna och bli intresserade av tekniken som finns här på företaget. TOPP-veckan är ett superbra initiativ för att sammanföra ungdomar med arbetsplatser! Mer information om TOPP hittar du här: http://www.topptrollhattan.se/index.php.

På lördag (12/11) går även Sweden Robot Hack av stapeln på PTC i Trollhättan. Det är en tävling mellan ett flertal lag från bland annat Chalmers Tekniska Högskola (Göteborg), Högskolan Väst (Trollhättan) och Nils Ericsonsgymnasiet (Trollhättan). Mer om detta event finns att läsa här: http://www.innovatum.se/aktiviteter/sweden-robot-hack/

robot

Som ni märker är detta en väldigt händelserik och rolig vecka i Trollhättan och vi är väldigt glada att få vara en del av detta!

Sekretessklassad militär information

Sekretessklassad militär information

Ni kan vara lugna! Ingen klassad information kommer att avslöjas i detta inlägg (med risk för att intresset hos några av er just sjönk en smula). Däremot tänker jag berätta lite mer om hanteringen av klassad information och processerna runt de människor som i sitt arbete hanterar hemlig militär information.

Som jag skrev i mitt förra inlägg, Exportkontroll, så klassas produkter enligt en stigande skala beroende på hur hemliga de är. Dessa produkter skulle dock inte kunna skapas om vi inte hade informationen som berättar hur man gör. Denna information är åtråvärd och minst lika hemlig som de faktiska produkterna. Informationens hemlighetsgrad klassas därför enligt följande skala:

  • Top Secret
  • Hemlig Secret
  • Hemlig Confidential
  • Hemlig Restricted

Säkerhetspolisen genomför registerkontroller på de personer som hanterar sekretessbelagd militär information enligt denna skala beroende på hur hög nivå av sekretess informationen håller. Ju högre klassad informationen är desto sämre skulle det vara för rikets säkerhet om informationen kom ut. Detta ställer som ni förstår stora krav på hanteringen av informationen, såväl den information som finns i dokument som den som finns i huvudet på de anställda.

För att få hantera sekretessklassad militär information i sin tjänst måste personen i fråga säkerhetsprövas. Då kan man ju fråga sig om man inte bara kan säkerhetspröva alla så slipper man problemet med vem som får säga vad till vem på jobbet? Tyvärr är det inte så lätt. Det är faktiskt så att företaget begår ett fel om det säkerhetsprövar anställda som inte kommer i kontakt med hemlig militär information eller befinner sig inom de områden där sådan information finns.
Säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) fastställer att säkerhetsprövningen ska grundas på:

  • Den personliga kännedomen som finns om den som prövningen gäller,
  • Uppgifter som framgår av betyg, intyg och referenser med mera
  • Uppgifter som har framkommit vid registerkontroll (alla säkerhetsklasser)

Vad innebär det då att bli säkerhetsprövad? Prövningen som görs innehåller tre delar:

Personligt samtal: under samtalet ställs frågor om din livssituation och bakgrund, din umgängeskrets, dina alkoholvanor och dina resevanor. Det kommer även att frågas om narkotika, doping, och brottsbelastning så väl som dina vanor på internet och sociala medier, ditt säkerhetstänk och din lojalitet. Allt detta kan hittas på FMVs hemsida i dokumentet ”Underbilaga 8.3 till Industrisäkerhetsmanualen ”.

Samtalet syftar till att bedöma sårbarheter hos och runt personen samt personens pålitlighet och lojalitet. Då detta samtal är avklarat görs en bedömning huruvida den anställde är lämplig att få hantera känslig information.

Sekretessavtal: Den anställde måste också skriva under ett sekretessbevis där personen lovar att inte på något sätt sprida vidare informationen man tar del av på minst 40 år.

Registerkontroll: En framställan om registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen görs efter personens samtycke och skickas till Säkerhetspolisen. Den anställde kontrolleras av Registerkontrolldelegationen som finns inom Säkerhetspolisen för att utröna om det finns någon brottslig historia hos personen ifråga. Skulle så vara fallet och det inte framkommit av det personliga samtalet ringer SÄPO upp personen i fråga för att få en förklaring. Så länge en person är säkerhetsprövad finns personen kvar i registret. Om man skulle åka fast för något under tiden som man finns där, säg ett narkotikabrott tex, ”plingar det till” i SÄPOs databas och vid behov omprövas det tidigare beslutet.

När allt detta är gjort och personen blivit godkänd meddelas företaget att du är godkänd för att hantera säkerhetsklassad information.

För att ytterligare sänka sårbarheten hos anställda ser företaget till att de anställda endast har tillgång till den del av informationen de behöver för att utföra sitt jobb. På så sätt sitter ingen person med hela kakan av information.

Om man som säkerhetsprövad lämnar sin tjänst och inte längre tar del av sekretessbelagd information tas man bort ur registret och alla papper från din säkerhetsprövning förstörs, förutom sekretessavtalet förstås! Det gäller som sagt i minst 40 år..

Till GAN och vidare

Till GAN och vidare

Hej igen! Veckorna rusar förbi och arbetet med både traineeprojektet och diverse andra uppgifter är nu i full gång. Själv är jag involverad i slutskedet av ett projekt där en TEC (Turbine Exhaust Case) har modifierats för att öka livslängd och producerbarhet. Projektet är nu i en granskningsfas där ingående delar samt produktionsprocesser skall granskas av oberoende experter. Granskningen är ett sätt att garantera att produktens egenskaper möter designkraven genom alla operationer i produktionen.

Genom detta projekt fick jag äran att åka till GKN i Kongsberg, Norge, även kallat GAN (GKN Aerospace Norway). Som vi säkert ha nämnt så finns GKN Aerospace Engine Systems i fyra länder nämligen Sverige, Norge, Mexico och USA.
I vilket fall så var det mycket lärorikt att få träffa dessa kunniga Norgebor, även om det ibland var svårt att höra vad det samtalades om. Ni kan tänka er problematiken att försöka förstå en Norsk designingenjör när man redan har tillräckligt svårt att försöka förstå det tekniska språkbruket här på GKN i Trollhättan.

Precis som på GAS (GKN Aerospace Sweden) så produceras på GAN delar till flygmotorer och gasturbiner så som skovlar, shafts och höljen. Med sina 500 anställda och 30 år långa erfarenhet inom flygbranschen utgör GAN en viktig del av GKN Aerospace. I övrigt så måste jag tillägga att jag fick bra vibbar från Kongsberg. Jag skulle absolut kunna tänka mig att både arbeta och bo där förutsatt att jag får lika mycket lön som mina norska jämlikar. Norge är som ni kanske vet, väldigt dyrt att leva i.