Browsed by
Månad: oktober 2019

Hur fungerar en jetmotor?!

Hur fungerar en jetmotor?!

En ny vecka innebär såklart ett nytt blogginlägg och denna gång är det äntligen min tur att få skriva det! Även denna vecka har dagar bara susat förbi då vi har varit aktiva med att gå på de sista Training Days-föreläsningarna. En föreläsning de flesta av oss tyckte var väldigt givande och intressant var heldagskursen Allmän jetmotorlära. Den gav en enkel och övergripande helhetsbild på hur en jetmotor fungerar, speciellt RM12 motorn som flyger i det svenska stridsflygplanet, Gripen. ”Men hur fungerar en sådan kraftfull maskin?” kan ju vissa av er undra och lyckligtvis tänkte jag besvara den frågan lite förenklat nu. 🙂

I princip passerar luften först genom en stor fläkt som är monterad längst fram på motorn. Därefter tas den vidare till en lågtryckskompressor, vilket i detta fall består av tre kompressorsteg enligt bilden nedan, och fortsätter sedan till en högtryckskompressor. Syftet med dessa stationer är att öka trycket men även temperaturen i luften och sedan vägledda den vidare till förbränningskammaren. Luften förblandas då med bränslet som sedan antänds och till följd av detta kommer en väldigt varm gas att rusa ut från förbränningskammaren. Denna gas passerar sedan genom både en låg- och högtrycksturbin (känns det igen?) som har funktionen att driva kompressorerna och fläkten. Efter dessa stationer är det nästan dags för luften att lämna motorn, men innan dess behöver den ta sig genom ett konvergent munstycke. Gaserna kommer då att accelerera ytterligare för att få en högre hastighet som i slutändan är det som resulterar i kraften som krävs för att driva flygplanet i färdriktningen.

Hoppas detta gav er en bättre förståelse på en jetmotor och en trevlig läsning. Vi ses snart igen! 😀

 

Training Days och Besök av Saab Trainees

Training Days och Besök av Saab Trainees

Hej alla!

Mitt första inlägg på denna blogg och första blogginlägg någonsin. Trodde inte min bloggkarriär skulle starta i samband med mitt första jobb, men kul att få dela med sig av vad vi faktiskt håller på med som trainees!

Även denna vecka har det hänt väldigt mycket för oss, först och främst pågår ”training days” för fullt nu i Trollhättan. Det är ett event som pågår under två veckor där man har möjligheten att gå på flertal kurser/föreläsningar som hålls internt av andra medarbetare, vilket är ett perfekt tillfälle att lära sig mer om områden man finner intressanta!

Ett exempel på en mycket givande föreläsning var om ”Clean Sky”, vilket är ett offentligt och privat partnerskap mellan företag inom flygindustrin och EU. Målet med Clean Sky är att tillsammans utveckla innovativ teknologi som bidrar till minskade koldioxidutsläpp och buller, vilket i längre sikt strävar mot de globala 2030 målen (hållbar utveckling). GKN är med i flertal av dessa projekt och ett exempel av dom är flygmotorn i bilden nedanför, det är en prototyp (demonstrator) utvecklad av företaget Safran i ett försök att komma på nya sätt att minska bränsleförbrukningen ytterligare.

Open Rotor Engine – Safran

Förutom intressanta föreläsningar hade vi även trainees från Saab på besök här i Trollhättan. Var väldigt kul att få möjligheten att presentera vårt företag (även intressant att testa hur mycket vi faktiskt har lärt oss), knyta nya kontakter samt höra med om deras traineeupplägg. Dessvärre för min egen del är man inte alltid den mest fotogeniska så får bjuda på mig själv när resterande delen av gruppen levererade en härlig bild.

Glatt gäng samlat

Var allt för mig denna gången, ha en finfin helg så hörs vi snart igen!

/Rasmus Tyft

 

Start av rotationer i hemavdelningarna

Start av rotationer i hemavdelningarna

Hej Bloggen,

Under de senaste veckorna har varit väldigt händelserikt för oss trainees. Men denna vecka är annorlunda för att nu börjar vi med rotationerna i våra respektive avdelningar (Hurra!!). Veckan började med att vi spenderade måndagen och tisdagen i Bohusgården där vi utbildades mer inom grupp och ledarskap. Men det var inte allt, måndagen avslutades med det traditionella trainee-dopet i 5 gradigt vatten med moln så långt ögat kan nå, så nu är vi riktiga traineer!! Kvällen däremot var lite trevligare med en trerätters middag. Nu när utbildningsdagarna är slut är det dags för oss att börja i våra rotationer.

En gladare grupp kan bli svårt att hitta

Tiden har flugit iväg med raketfart och nu har vi alla börjat med våra 10 veckors rotationer i våra hemavdelningar. Här är en liten beskrivning över vilka projekt samt avdelning som varje trainee kommer att vara på under nästkommande 10 veckor.

  • Elamin Hamid Elamin: Jag kommer att spendera mina veckor på Munstycke med datainsamling från gamla ARIANE 5 uppskjutningar.
  • Elin Eriksson kommer att spendera sina veckor på Propulsion engineering med loopanalys av styrsystemet i RM12-motorn.
  • Emily Chen kommer att spendera sin veckor på ROTORS med ett projekt inom validering av programvara för design av rymdturbiner.
  • Hampus Olsson kommer att spendera sina veckor på GTC engineering methods med omvärldesanalys av hur aerospaceföretag arbetar med simulering av additiv tillverkning.
  • Rasmus Tyft kommer att spendera sina veckor på Engines Digital med möjligheten att implementera AI för prognostisering av varulager.

Under dessa veckor så kommer vi inte bara att arbeta med våra individuella projekt utan även med lite trainee och sido-projekt vid sidan. Veckorna framöver kommer att vara väldigt spännande och lärorika för oss. Vårt stora trainee-projekt väntar vi fortfarande på, en uppdatering om vad det blir kommer inom en snar framtid. Nu under veckan så kommer även trainee gruppen att delta i olika utbildningar under Training Days.

Nu är det bara att se framemot för det roliga som kommer under nästkommande tid.

Tack för att du läste, Vi ses igen snart!

 

Första aktivitetsveckan

Första aktivitetsveckan

Hej allesammans!

Förra veckan var vi traineer iväg på äventyr tillsammans. Det var vår första aktivitets”vecka” (blev endast tre dagar denna gång) som vi kontinuerligt kommer att ha mellan våra fyra avdelningsrotationer som ligger framför oss. Dessa aktivitetsveckor är till för oss som nykomlingar i denna industri att bredda vår kunskap och bilda relationer med andra företag/GKN siter.

Vi valde denna gång att först hälsa på GKN Aerospace i Kongsberg, Norge. Denna site håller på med motordelar till diverse kommersiella och militära flygplan, precis som vi gör här i Trollhättan, så därför var den extra intressant för oss. Kongsbergssiten har ca 500 anställda och etablerades år 1987 när de tog över tillgångarna från jetmotorsavdelningen vid Kongsberg Våpenfabrikk. Det var väldigt spännande och intressant att få höra vilka program de jobbar med och även se runt i deras fabrik. Det blev många diskussioner om vad framtiden har att ge och visioner om siten i Kongsberg tillsammans med föredetta traineen Peter Hjortsberg, som började sin karriär i Trollhättan men nu är chef över siten i Norge. Ett stort tack till Peter för att vi fick komma och för att du tog din tid att umgås med oss!

Från vänster: Hampus Olsson, Elin Eriksson, Elamin Hamid Elamin, Peter Hjortsberg, Emily Chen och Rasmus Tyft

Dagen efter Kongsberg åkte vi tillbaka till Sverige och då till Göteborg. Vi tog chansen att åka till Volvo Cars för att lära oss mer om deras produktion, då de har mer av en massproduktion än vad då GKN har. Man kan lugnt säga att vi alla blev väldigt inspirerade och motiverade till att kunna implementera vissa aspekter till GKN.

Vi besökte Volvo Museum för att lära oss mer av vårt företags bakgrund då GKN i Trollhättan en gång i tiden tillhörde Volvo Aero.

Vår sista dag på aktivitets”veckan” blev att tillbringa på Aeroseum och SKF. Aeroseum var fantastiskt för att kunna förstå Sveriges historia gällande militärflyg. En del av det som arbetas med här i Trollhättan är motorer för militärflygplan, så att kunna få se och läsa mer om historian ger ett nytt perspektiv som vi kommer att ta med oss till arbetsplatsen.

På Aeroseum fick man testa på hur det var att sitta i olika helikoptrar och flygplan
Vi passade även på att läsa mer om Viggen-flygplanet

Vi avslutade hela resan på SKF där vi fick en fantastisk rundvandring av Lars Werner. Vi fick en intressant introduktion till företaget och hur de arbetar med innovation och digitalisering av fabrikerna för att uppnå högsta möjliga produktivitet. Även efter detta besök åkte vi hem med huvuderna fulla av idéer och motivation.

Tack till Lars för detta besöket!

 

Global trainee onboarding

Global trainee onboarding

Hej alla läsare!

Då var det äntligen dags för det första riktiga inlägget från årets traineekull – “gamlingarna” beger sig snart mot utlandspraktik och det är dags för lite nytt blod här i stugan.

Anledningen till att det dröjt så länge (vi började ju här på siten för en månad sedan) är att vi haft en två veckor lång “onboarding” tillsammans med alla nya traineer från GKN Aerospaces siter. Totalt sett var vi alltså 27 personer från USA, Nederländerna, England och Sverige, mäktigt! Vi spenderade den första veckan i Göteborg med diverse workshops och föreläsningar inom bland annat gruppdynamik, arbetskultur, etik och Lean manufacturing (populär strategi för att öka effektiviteten i ett produktionsflöde). Och såklart blev det fika, i mängder! På kvällarna utforskade vi Göteborg och det spelades en hel del volleybollmatcher och Super Smash Bros turneringar.

Den globala traineegruppen 2019 tillsammans med Philip Holt, som höll workshop om Lean.
Blandat kul från olika aktiviteter under- och efter dagarna på onboardingen.

Under vecka två befann vi oss i Trollhättan och vår site. Vi gick rundvandringar i produktionen, hade föreläsning om svenska militära flygmotorer som tillverkats här och testade VR-upplevelsen VEGA, som föregående års traineer har tagit fram. Programmet avslutades med en finmiddag där vi fick äran att träffa flera högt uppsatta chefer, bland annat CTO Russ Dun, som höll i ett verkligt inspirerande tal om företagets framtid och hållbar utveckling.

Samtliga deltagare i middagen som avslutade onboardingprogrammet – traineer, HR-representanter och chefer från olika delar av organisationen.

Nu när onboardingen är över är vi tillbaka på siten och har verkstadspraktik, där tanken  är att få en förståelse för hur värdeflödena ser ut för våra olika produkter.