Browsed by
Månad: mars 2013

Sista ansökningsdag för traineeprogrammet 2013/2014 på söndag

Sista ansökningsdag för traineeprogrammet 2013/2014 på söndag

Dagarna i Trollhättan flyger förbi och nu är det bara en månad kvar till det är dags att röra sig mot Newington, CT. Efter min tid på inköp och efter aktivitetsveckan i Linköping/Norge, har jag nu påbörjat den sista praktikperioden i Trollhättan inom vår marknadsorganisation. Här har jag blivit tilldelad ett uppdrag som knyter ihop säcken vad gäller de mål jag personligen satt upp för året som trainee. Uppgiften handlar nämligen om att undersöka speciella affärer inom koncernen för att sedan kunna använda denna information vid strategiarbete. Att jobba med detta gör att jag bygger upp en bra förståelse för produktfloran, vilket alltså var ett utav de huvudmål mål jag tidigare satt upp.

Nog om det. Nu till det som förmodligen gjorde att ni valde att gå in och läsa mitt inlägg just idag, nämligen att det börjar närma sig sista ansökningsdag för traineeprogrammet 2013/2014. På söndag, den 31/3, är nämligen sista dagen för att skicka in ansökan. Efter att ha genomfört snart 8 månader av programmet kan jag helt enkelt endast rekommendera er till att söka! Som trainee har jag fått möjligheten att jobba med ett gäng intressanta uppgifter samtidigt som jag har lärt känna många trevliga kollegor med väldigt hög kompetens inom diverse kunskapsområden. Ja, egentligen kan man väl skriva hur mycket som helst om hur bra det har varit, istället tänkte dra av en gammal go klyscha – jag tror man måste uppleva det för att förstå det.

På söndag är det inte bara sista dagen att ansöka till traineeprogrammet, det är även 25 år sedan jag föddes. En tanke slog mig, när jag föddes var man inne på tredje kullen traineer (även om man då använde benämningen elevingenjörer). Åldersmilstolpen har gjort att jag låtit frisören klippa av ett par decimeter hår från mitt huvud vilket gör att jag numera är friserad som stereotypingenjören. I eftermiddag åker jag hem till Västmanland och firar en välförtjänt påsk i Köping, det ser jag fram emot!

Glad påsk!

Pretty Woman

Pretty Woman

För ett tag sedan var Claire och jag på musikal. Det var Pretty Woman i en lite annorlunda version som visades på Folkets Hus i Trollhättan. Det är showskolan som satt upp musikalen. Det var riktigt roligt att det händer något utöver det vanliga här. Det var extra kul att hela salongen var full med glada GKN:are. Man kunde nämligen via jobbet vara med i en utlottning av biljetter till föreställningen. Jag hade tur som vann två biljetter.

pretty_bild

pretty_bild2

 

 

 

 

 

Jag har nu börjat en ny praktikperiod inom logistik. Jag sitter nu vid vår godsmottagning/godsavsändning. Här kommer jag vara med i ett projekt som jobbar med att minska företagets fraktkostnader.

 

Svets och fjärilsfångning

Svets och fjärilsfångning

Hallå där!

Efter en intensiv vecka med många intressanta studiebesök i Finspång, Linköping och Kongsberg så är vi åter på plats i Trollhättan (se tidigare inlägg). Vi har börjat på sista praktikperioden i Trollhättan. Jag ska göra min praktik i den nya svetsverkstaden där man svetsar ihop komponenter till bland annat XWB (motorn till Airbus A350XWB) och GP7000 (motorn till Airbus A380). Min framtida arbetsplats är i materiallabbet, så detta är ett aktuellt område för mig, då jag förmodlingen kommer springa här med diverse prover framöver.

Svetsverkstaden är också aktuell då jag ska jobba med “Linear Friction Welding” på min utlandspraktik. För mig bär det av till GKN Aerospace i Filton, strax utanför Bristol på västkusten, vilken är den näst största Aerospace anläggningen inom GKN (Trollhättan är större!). Vi var där på studiebesök i höstas, så det ska bli riktigt skoj att åka tillbaka.

En rolig nyhet är jag har blivit uttagen till det svenskadamlandslaget i Lacrosse och ska åka till Kanada i sommar för att representera Sverige i VM! Kommer bli hur kul som helst! För motståndet i gruppspelet står Japan, Hongkong, Österrike och Haudenosaunee (nordamerikansk indianstam). Kolla in artikeln i den lokala tidningen “7 dagar” på:

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=h1rrdtgk

För er som inte vet vad Lacrosse är, så brukar jag beskriva det som en blanding mellan amerikansk fotboll och fjärilsfångning;) Sporten har sitt ursprung från indianerna i nordamerika. På den tiden så kunde ett lag bestå av mellan 100-1000 spelare, planen kunde vara 500m-3km lång och kunde pågå i upp till 3 dagar(!).

bigstock-Lacrosse-girls-defense-19607477-1
Damlacrosse. Bild hämtad från http://www.expertmedicalcare.com/womens-lacrosse-injuries-rule-differences-and-updates.

Idag spelas sporten på en fotbollsliknandeplan, med 11 spelar i vardera lag på plan (inkl målvakt). En dammatch är 2x30min, och en herrmatch är 4x20min. Spelarna ska sedan genom att passa en boll mellan sig, göra mål. Flest mål vinner. Enkelt, eller?! I damlacrosse får man inte tacklas (vilket man får i herrlacrosse), men man får slå på varandras klubbor för att slå bollen hur “håven”. Detta för att ta tillbaka bollen och hindra motståndaren från att göra bra passningar eller skjuta.

imagesCAN5T29Z
Herrlacrosse. Bild hämtad från http://listofsports.com/lacrosse

Sporten är ganska liten i Sverige, men är på frammarch. Aktiva damer finns i Stockholm, Göteborg, Luleå och Karlstad. Aktiva herrar finns i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Kalmar, Luleå, Karlstad, Uppsala och Sundsvall. Sedan herrlandslaget vann EM brons i somras, så har herrlacrosse fått ett stort uppsving med 3 nystartade lag det senaste halvåret.

Kolla gärna in hur det går för oss i sommar på VM:s hemsida: www.2013worldlacrosse.com

Trevlig helg på er!

JAS-godis

JAS-godis

Det är flera på GKN som jobbar med JAS 39 Gripen och med tanke på detta kommer här en officiell (skryt)video utgiven av SAAB. Den är rätt häftig och kan säkert vara av intresse för någon.

 

 

Men ibland kan det gå lite fel…

 

 

Inte heller på Stockholms vattenfestival 1993 inför tusentals åskådare gick det så bra…

 

 

Mirakulöst nog klarade sig piloten i båda fallen, han sköt i det senare fallet ut sig och klarade sig undan större skråmor. Dock så fastnade han i ett träd men kom efter viss assistans ner på marken igen. Inte heller någon annan omkom eller skadades allvarligt då planet störtade på en folktom yta på Långholmen. Men det var alltså samma pilot som störtade båda planen och faktiskt av samma anledning/fenomen – pilot induced oscillation (PIO) kallas det på engelska. Han var egentligen en van Drakenpilot, ett plan som inte hade i närheten av samma tekniska finess som Gripen, och detta blev en ödesdiger kombination. I första fallet var det hårda vindar som först satte planet i gungning, denna reaktion försökte herr Pilot kompensera med en motsatt rörelse vilket Gripens egna reglersystem redan tagit hand om – ett sådant system hade aldrig Draken. En rad överkompenseringar och reaktioner satte igång stora oscillationer som inte kunde kontrolleras och planet krashar.

Hur som helst har vår mycket dyra pilot pensionerat sig från pilotuppdrag.

 

Nu sticker vi till Norge!

ACAB, Gränna och Rhodes

ACAB, Gränna och Rhodes

IMG_1393

På bilden ovan ser ni oss glatt poserandes utanför SAAB:s grindar i Linköping, läs mer om detta besök i tidigare inlägg. På onsdagen var det dags för ett besök på vår site i Linköping som utvecklar och tillverkar lättviktskomponenter i komposit, Applied Composites AB. Efter att ha sett limningsprocesser på GKN-siten i Western Approach, fick åtminstone jag upp ögonen för sammansatt material. För det är egentligen vad det betyder – komposit: sammansatt material.

Besöket startade med en företagspresentation och fortsatte sedan med en tur i de olika verkstäderna där tillverkningen sker. På ACAB fokuserar man i huvudsak på tre produktområden – Aerospace (jetmotorkomponenter, strukturkomponenter, etc.), Försvar (radomer, antenner, avgaskanaler, etc.), Transport & Industri (tryckkärl, drivaxlar, etc.). Ett område som jag tycker är speciellt fascinerande är nosradomen till JAS Gripen. Här handlar det om att se men inte synas, och samtidigt skydda ömtåliga instrument.

Så. Varför komposit? En utav de stora fördelarna med kompositer i sig, är att man med hjälp av diverse avancerad kompositdesign, högpresterande material, limningstekniker och moderna produktionsmetoder kan bygga in specifika egenskaper i en kompositlösning. På detta vis når man unika egenskaper vad gäller styrka, styvhet, låg vikt. Utöver detta finns en mängd andra fördelar med kompositmaterial, t.ex. dess motståndskraftigt mot korrosion. Dessa typer av materialegenskaper leder till konkurrenskraft hos användaren, exempelvis genom lägre bränsleförbrukning och mindre miljöpåverkan (extrem styrka i förhållande till vikt).

Efter ett mycket lyckat besök på ACAB tog vi åter sikte på Göteborg och Trollhättan. När blodsockerhalten var som lägst passerade vi så lägligt Gränna. Givetvis stannade vi till i en minut för att köpa några polkadansande grisar. Efter att man tryckt i sig ett par grisar var stämningen på topp under den fortsatta resan. Lagom hemma slog sockerchocken in och illamåendet kom som ett brev på posten.

 IMG_1409

Eftersom mina senaste inlägg har prytts av avsaknaden av bilder, tänkte jag nu avsluta detta inlägg med att bjuda på ett klipp. Det är så att jag har varit iväg och köpt det förmodligen coolaste instrument som finns, nämligen ett Rhodes mark 1 från 1975!!

Trevlig helg! 

 

JAS 39 Gripen + SIMULATOR

JAS 39 Gripen + SIMULATOR

Många av er känner säkerligen till att vi tillverkar och underhåller RM12-motorn till JAS Gripen. RM12 är en utveckling av General Electrics F404-400 som även sitter i flera andra flygplan, bland annat i F-18 och Singapore Super Skyhawk. Det finns fler samarbeten, till exempel tillverkar vårt kompositföretag ACAB detaljer till SAAB. Det är faktiskt så att SAAB står för runt 60% av omsättning hos ACAB.

JAS-39-Gripen-02
Det berömda JAS 39 Gripen

Det fanns helt enkelt många anledingar till varför vi hade bokat in ett studiebesök på SAAB i Linköping. Det är omåttligt populärt att besöka detta anrika Svenska företag – och det kan man lätt förstå. Vi fick en gedigen rundvandring i SAABs verkstäder. En senior montör på Gripens slutmontering berättade detaljerat om hur man bygger ett stridsflygplan och vilken kompetens som krävs. Det är tydligen så att dessa välutbildade herrar (för några damer syntes tyvärr inte till) inte ens får resa tillsammans när de är ute på turné med sitt älskade plan. Ni vet ju vad som hände med polens regering

Vad gör man mer på SAAB då? Jo, på SAAB structures så tillverkar man vingbalkar till den civila marknaden. Det är faktiskt så osannolikt att man tillverkar leading edge sparse till Airbus A350 och vi på GKN tillverkar trailing edge till samma plan och att vi traineer har varit i England för att se även denna tillverkningen. 

Något av det absolut häftigaste man kan göra är att flyga ett stridsflygplan. Något av det absolut häftigaste man kan göra förutom att flyga ett stridsflygplan är att flyga ett stridflygplan i en dome. Det fick vi äran att göra. Kabinen i simulatorn är en måttriktig attrapp av en Gripenkabin och instrumentutrustningen är identisk med den som finns i den senaste Gripenversionen, 39 C. Domen har en 240 graders sfärisk vy uppbygd av 8 projektorer. Graden av realismär total! Typ. Ingen gravitation eller 3D effekt har hittills gått att simulera förvisso. Det är inte med liten stolthet jag vill nämna att jag lyckades starta, loopa, träffa ett vindkraftverka med IR-robot RB74 (Sidewinder), provskjuta med 27mm Mauser BK automatkanon och dessutom landa planet med en roll på inflygningen. Ingen hjälp what-so-ever. Ok, nog med skryt. Det är faktiskt inte så svårt som det låter (det är nästan så att min respekt för stridspiloterna har minskat en aning). Alla i gruppen lyckades med dessa konststycken även om vissa krävde ett par försök efter märkliga krascher (läs Henke).

JTI0325
Liknande simulator som den på SAAB

Allt väl.   

 

 

Besök på Siemens

Besök på Siemens

Nu trodde ni kanske att alla arbetsmarknadsdagar var slut, men inte! Förra veckan var några av oss på InWest, arbetsmarknadsdagen på Högskolan Väst i Trollhättan. Det var riktigt skoj att prata med alla nyfikna studenter och berätta om vår verksamhet. Efter mässans slut, så fick vi chansen att mingla med studenterna över en middag. Det blev en mycket lyckad dag!

Nu befinner vi oss i Östergötland, där vi tillbringar vår fjärde aktivitetsvecka. Många intressanta besök står på schemat.

Igår var vi på Siemens i Finspång. Först blev vi uppmötta av Siemens traineer, som var och hälsade på oss i Trollhättan förra hösten. Då vi bilat från Trollhättan, så kom vi fram först vid lunch till Finspång, och det var så vår dag på Siemens började, med en riktigt god lunch! Mätta och belåtna fick vi efter lunch en företagspresentation om Siemens, och därefter blev det en rundtur i deras tre verkstäder. I Finspång tillverkar Siemens ång- och gasturbiner, och det var riktigt häftigt att få se tillverkningen och de färdiga turbinerna. Anläggningen grundades 1913, och firar därmed 100 år i år. Stort Grattis önskar vi från GKN!

IMG_1381
På after-work med Siemens traineer.

Vi kom sedan överens med Siemens-traineerna om att mötas upp på en afterwork i Norrköping. Det blev en riktigt lyckad kväll med god mat och dryck på Munken, och avslutades med en liten rundvandring i centrum.

IMG_1384
Fint vattenfall i Norrköping.

 

IMG_1385
Rundvandring i Norrköping.

Höjdpunkten på rundvandringen, var för Henrik då han hittade platsen där han varit på en konsert för några år sedan.

Tack till Siemens traineer som ordnade för en riktigt rolig dag för oss i Finspång och Norrköping!

Tips för Ansökan #2

Tips för Ansökan #2

Martin har redan nämnt en hel del matnyttig information till hur man kan skriva ett bra CV och personligt brev. Jag vill dock ge mina reflektioner kring just detta ämne.

Jag tycker att ett CV ska vara strukturerat och lättläst, det ska innehålla relevant information för tjänsten och det ska ge en tydlig bild över vem man är och vilka kompetenser man har. Det finns många som har gjort väldigt mycket fram till den dagen man ska ansöka om en tjänst, så pass mycket att man kan fylla 3-4 sidor. Jag tycker dock det är mycket viktigt att kunna sålla ut de, för tjänsten, viktigaste och mest relevanta erfarenheterna och få ner dessa på max 2 sidor. Precis som Martin säger så tycker även jag att ett CV ska vara kort och koncist. Jag vet själv när jag varit med i rekryteringsprocesser och suttit på den ’säkra sidan’, då har jag inte ägnat mycket tid åt att lusläsa ett CV; man tar upp det, ögnar igenom det lite snabbt och lägger det sedan åt sidan. Det är inte mycket tid – eller många ord för den delen – man har på sig för att övertyga arbetsgivaren att man är rätt person för den utlysta tjänsten.

Ett CV kan se ut på så många olika sätt, och genom att utforma sitt CV på sitt alldeles egna sätt så kan man även ge en fingervisning om vem man är och hur man är som person. Jag t.ex. försökte göra mitt CV tydligt och strukturerat, för att försöka påvisa att jag ser mig själv som en tydlig (läs noggrann) och strukturerad person. Designers och webbutvecklares CVn tror jag ofta skiljer sig mycket från en ingenjörs, då dessa förmodligen vill belysa andra slags personliga egenskaper i sina respektive CVn. Tänk på att ALL slags information som du levererar till rekryteraren, är information som hjälper rekryteraren att bilda sig en uppfattning om dig.  

I ett personligt brev tycker jag, precis som Martin också nämner, att man hela tiden ska trycka på varför just man själv passar perfekt för tjänsten som man söker. Även i det personliga brevet tycker jag att det är viktigt att man håller sig till relevant fakta och utelämnar onödig information som inte tillför något större värde för en själv. Det är viktigt att man fokuserar på sina egenskaper, hur man har erhållit dessa och vad man har åstadkommit med dessa. Viktigt är också att man har en bra inledning på ett personligt brev. Vad är en bra inledning då, tänker du kanske. För mig är en bra inledning när man direkt fångar läsaren med slagkraftig information som har tydlig koppling till tjänsten, men även till företaget i sig. En inledning ska gärna ha en snitsig touch där man på ett finurligt sätt skapar en nyfikenhet att vilja läsa mer. Något som jag absolut tycker man ska undvika är att skriva inledningsfraser så som: “Mitt namn är…”, “Jag heter…” etc. Ha istället med ditt namn och dina kontaktuppgifter i en ruta eller något liknande, som avskiljer den informationen mot övrig information. Dina kontaktuppgifter kan du med fördel ha med i både ditt CV och ditt personliga brev.

Så om du nu har gjort precis som jag har sagt så kommer du gå vidare till nästa urvalsprocess. 😉 Nja, det kan man ju så klart inte veta. Det finns så otroligt många olika åsikter om hur man ska göra för att skriva den perfekta ansökan. Det dem flesta dock poängterar är att man hela tiden ska förmedla en tydlig bild om vem man är och delge relevant information som styrker att man passar för den utlysta tjänsten. Det är även jätteviktigt att ge exempel på konkreta händelser som styrker beskrivningen som man gjort av sig själv. Det är ju inte så svårt att beskriva sig själv. Men att sätta in dessa i en kontext, och där det dessutom ska rimma med de eventuella referenser man har delgett rekryteraren, det är då det blir lite svårare. Mitt tips här är att vara ärlig och att försöka trycka på saker där man har gott stöd från sina referensgivare.

Något som jag tycker man bör göra innan man ens bestämmer sig för att söka en tjänst är att kolla upp företaget; ta reda på företagets produkter, visioner, hur det går för företaget, geografisk placering etc. Är man tillfreds med detta, då tycker jag man ska söka, annars inte. Det är mycket viktigt att man trivs med helheten och inte bara drivs av att man tycker tjänsten ser intressant ut.

Kolla igenom ditt CV och ditt personliga brev innan intervjun, så att du känner dig trygg i dem. Fundera över vad för slags frågor de kan tänkas ställa om ditt CV och personliga brev, och tänk ut svar till dessa. Det kommer alltid frågor som man inte är förberedd på, och då gäller det att vara förberedd på detta. 🙂 Fundera även på saker som du skulle kunna bli bättre på, den frågan kommer i princip alltid. Väl vid intervju gäller det att förbereda sig väl. Bra med sömn och hälsosam mat är så klart A och O, för det är ju då hjärnan fungerar som bäst. När det gäller klädsel till arbetsintervjun så är det bästa att ringa rekryteringsansvarig och fråga om klädkod.

Slutligen: Var dig själv! Genuinitet slår alltid högst!

Tips för Ansökan #1

Tips för Ansökan #1

Ni kommer här på bloggen få flera matnyttiga råd inför er eventuella ansökan till Traineeprogramet. Här kommer några första tankar. 

 

Ett slagkraftigt CV och personligt brev

Vilka söker vi efter? Till vårt Traineeprogram tar vi in både generalister och specialister. Man kan vara en ingrottad materialexpert med höga ambitioner för framtidens lättviktsmotorer (läs Claire) eller en FEM-nörd som mig. Detta kan vara bra att veta innan man sätter något på pränt. Det viktiga är att man har talang och vill ta vara på den. Men i många fall jobbar en Trainee i en ledande roll efter några år på företaget så var säker på att få med passande erfarenheter i ditt CV. Läs gärna om tidigare traineer och vad de har att säga för information och inspiration, följ länken: https://aerotrainees.se/vad-tycker-tidigare-traineer/

För att kunna utforma ett genomtänkt CV och personligt brev behöver du ha funderat på frågor som Varför jag? Och Varför GKN? Dina svar ska lysa igenom hela din ansökan. Visa motivation och driv och berätta om vad du kan bidra med till vårt företag. Det kommer övertyga rekryteraren att ta dig vidare i processen. Det är också viktigt att ditt CV är strukturerat – det ska vara koncist, tydligt och så innehållsrikt att du visar hur bra du är. Det finns givetvis en uppsjö av tips och tricks på nätet som säkert är bättre än mina. Ni gärna ställa frågor till oss direkt eller i vårt forum!

Läs mer om GKN på vår blogg eller www.gkn.com/aerospace/.

  Trevlig Helg!

 

funny-comic